Állandó személyazonosító igazolvány
A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a hivatásos konzuli tisztviselőnél tároló elemmel ellátott állandó személyazonosító igazolvány (a továbbiakban: eSzemélyi) iránti kérelmet nyújthatnak be. Időpontot kell foglalni az Ügyintézés menüpont alatt az eSzemélyi iránti kérelem benyújtására.

Az eSzemélyire minden – a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő – magyar állampolgár jogosult, függetlenül attól, hogy magyarországi vagy külföldi állandó lakóhellyel rendelkezik. Az eSzemélyi érvényességi ideje a kérelem benyújtásakor betöltött életkor alapján kerül megállapításra.

A kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani, a külképviseleten ideiglenes személyazonosító igazolvány kérelmezésére nincs lehetőség. A kérelem benyújtásakor szükséges okmányok: érvényes, vagy a kérelem benyújtását megelőző egy évben lejárt érvényességű állandó magyar személyazonosító igazolvány, vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmány (érvényes magyar útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély).

Az eljárás teljes egészében illeték-, és díjmentes
A régi típusú személyazonosító igazolvány bármikor – lejárati időtől függetlenül – lecserélhető az új eSzemélyire.

- 14 év alatti kiskorú mindkét szülő jelenlétében, beleegyezésével

- 14 éves kor felett az ügyfél önállóan nyújthat be eSzemélyi iránti kérelmet.

 

Eljárási idő


Az elkészült személyazonosító igazolványokat Magyarországról meghatározott időnként kézbesítik a konzulátusra, azok ennek megfelelően általában 5-6 héten belül érkeznek meg. A konzulátus ezt követően az érkezés sorrendjében dolgozza fel a személyazonosító igazolványokat és értesíti az ügyfeleket, vagy adja postára azokat. A felsorolt eljárási idők a hiánytalanul beadott, rendezett státuszú kérelmekre vonatkoznak. Bármilyen hiányosság az eljárási idő további meghosszabbítását eredményezi. Kérjük, hogy ezt az időtartamot vegyék figyelembe az utazásaik tervezésekor de - tekintve, hogy az eljárási idő tartama hosszabb is lehet - ne vásároljanak az utazáshoz menetjegyeket a személyazonosító igazolvány kézhezvétele előtt (repülőjegy, buszjegy, stb.), mert az ebből eredő esetleges károkért a konzulátus nem vállal felelősséget.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elektronikus aláírást (E-sign) is tartalmazó eSzemélyi igénylésére a külképviseleteken nincs mód. További információk az alábbi honlapon érhetők el: www.eszemelyi.hu

Letölthető nyomtatványok: 

Adatlap személyi igazolvány igényléséhez 14 éves kor felett

Adatlap személyi igazolvány igényléséhez 14 éves kor alatt

Kérelemnyomtatvány postázáshoz