A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

Az alábbi eseménynaptár áttekintést nyújt a közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 


​December

December 8.: Sára Hélène koncertje - In Our Nature: part one

December 8. szombat 20.00 óra
Korzo Theater
Prinsestraat 42, Hága
A holland-magyar énekesnő-dalszerző Sára Hélène Bori és művésztársai egy dalokkal és videótörténettel színezett kalandos utazásra invitálják a nézőket. In Our Nature: part one egy olyan sorozat első albuma, amely a természetből merít inspirációt. Az eseményt a hágai magyar nagykövetség támogatja. 

 

Január 

Január 16-19.: Eurosonic showcase-fesztivál négy magyar fellépővel

Január 16. szerda – január 19. szombat
Groningen, több helyszínen
Magyar fellépők: Antonia VaiBabé SilaApey és Apey & The Pea

 

Február

Február 13.: Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar: Stravinsky

Február 13. szerda, 20.15-22.35 óra
Royal Concertgebouw. Concertgebouwplein 10, Amszterdam
Egy színes Stravinsky program Fischer Iván vezényletével és a Budapesti Fesztiválzenekarral. Műsoron: Tavaszi áldozat, Four Norwegian Moods, Scherzo à la russe, Tango és Zsoltárszimfónia

 

Február 16.: Megemlékezés 26 magyar protestáns lelkész kiszabadításáról Michiel de Ruyter által
Február 16. szombat, 16:30-18:30
De Nieuwe Kerk. De Dam, Amszterdam
Az Európában dúló politikai és vallási küzdelmek 1676-ban 26 magyar protestáns lelkész bebörtönzéséhez vezettek. A Habsuburg uralkodó gályarabságra ítélte őket. Michiel de Ruyter admirális Hollandia nevében szabadította ki őket. E történelmi eseményről minden évben megemlékeznek Amszterdamban.

 

Február 28.: Kurtág György Rückblick

Február 28. csütörtök, 19.15 óra
Muziekgebouw aan ’t IJ. Piet Heinkade 1, Amsterdam
19.15 Bevezető előadás (Thea Derks) 20.15 Fő program. Kurtág György (1926) a koncert előtt kilenc nappal lesz 93 éves, ő az utolsó élő nagy modern zeneszerző. Kurtág Rückblick című kompozíciója nem egy átlagos mű, valójában inkább egy saját portré, amelyben több, kisebb darabját fűzött össze egy ciklussá, a mű egy valódi visszatekintés. A kompozíciót a német Ensemble Musikfabrik zenészei adját elő.

 

Március

Március 6-10.: A Holland Nemzeti Opera bemutatja Kurtág György “Fin de Partie” művét
Március 6. szerda – március 10. vasárnap
Holland Nemzeti Opera. Amstel 3., Amszterdam
A Holland Nemzeti Opera 2019 márciusában bemutatja Kurtág György (1926) új, „Fin de Partie” c. művét. A Samuel Beckett színművén alapuló Fin de Partie a 91 éves Kurtág első operája. Az opera a Holland Nemzeti Opera és a milánói Scala koprodukciója. 

 

Március 30.: Amsterdam Sinfonietta: Night Music. A programon két Bartók művel

Március 30. vasárnap, 19.15 óra
Muziekgebouw aan ’t IJ. Piet Heinkade 1, Amsterdam
​19.15 Bevezető előadás (Thea Derks) 20.15 Fő program. Amsterdam Sinfonietta (Kőszeghy Örs magyar csellista részvételével) Biber és Bartók darabokat ad elő, valamint Mathilde Wantenaar Éjjeli zenéjét, amelyet a zeneszerző ódaként írt Bartókhoz.

 

Április

Április 3-7.: A nijmegeni Go Short – Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fókuszországa Magyarország

Április 3. szerda – április 7. vasárnap
LUX. Mariënburg 38-39., Nijmegen
A Go Short több mint tíz éve jelenti „a” nemzetközi színteret a rövidfilmek és fiatal tehetségek számára. 2019-ben Magyarország lesz a fesztivál fókuszországa. A Go Short három programjával a magyar filmkultúra jelenében és múltjában kíván elmélyedni. A hollandiai magyar nagykövetség támogatásával néhány magyar filmgyártó meghívására is sor kerül, akik egyrészt pódiumbeszélgetések formájában bemutatkozhatnak a fesztivál közönségének, másrészt új kapcsolatokat létesíthetnek a hollandiai és nemzetközi filmipar képviselőivel.


Szeretne emailben havi rendszerességgel áttekintést kapni a Magyarországgal kapcsolatos hollandiai kulturális eseményekről? Kérjük, hogy iratkozzon fel itt a hágai magyar nagykövetség hírlevelére