A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

Az alábbi eseménynaptár áttekintést nyújt a közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 


Február

Február 9-23.: Ciconia Consort bemutatja: „The Hungarian Konditorei: Virtuosos in music”

Február 9. szombat 20.00 órakor Grote Kerk, Maassluis
Február 10. vasárnap 15.00 órakor De Nieuwe Kerk, Hága
Február 21. csütörtök 20.15 órakor Theater de Lievekamp, Oss
Február 23. szombat 15.00 órakor TivoliVredenburg, Utrecht
A Ciconia Consort vonószenekar egy speciális magyar zenei programot mutat be. A koncertterem egy cukrászdává alakul, a színházi székekből asztalok és székek lesznek. A koncert alatt kávét és egy tipikus magyar édességet, Dobos-tortát kínálnak fel.

 

Február 13.: Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar: Stravinsky

Február 13. szerda, 20.15-22.35 óra
Royal Concertgebouw. Concertgebouwplein 10, Amszterdam
Egy színes Stravinsky program Fischer Iván vezényletével és a Budapesti Fesztiválzenekarral. Műsoron: Tavaszi áldozat, Four Norwegian Moods, Scherzo à la russe, Tango és Zsoltárszimfónia

 

Február 16.: Megemlékezés 26 magyar protestáns lelkész kiszabadításáról Michiel de Ruyter által
Február 16. szombat, 16:30-18:30
De Nieuwe Kerk. De Dam, Amszterdam
Az Európában dúló politikai és vallási küzdelmek 1676-ban 26 magyar protestáns lelkész bebörtönzéséhez vezettek. A Habsuburg uralkodó gályarabságra ítélte őket. Michiel de Ruyter admirális Hollandia nevében szabadította ki őket. E történelmi eseményről minden évben megemlékeznek Amszterdamban.

 

Február 28.: Kurtág György Rückblick

Február 28. csütörtök, 19.15 óra
Muziekgebouw aan ’t IJ. Piet Heinkade 1, Amsterdam
19.15 Bevezető előadás (Thea Derks) 20.15 Fő program. Kurtág György (1926) a koncert előtt kilenc nappal lesz 93 éves, ő az utolsó élő nagy modern zeneszerző. Kurtág Rückblick című kompozíciója nem egy átlagos mű, valójában inkább egy saját portré, amelyben több, kisebb darabját fűzött össze egy ciklussá, a mű egy valódi visszatekintés. A kompozíciót a német Ensemble Musikfabrik zenészei adját elő.

 

Március

Március 6-10.: A Holland Nemzeti Opera bemutatja Kurtág György “Fin de Partie” művét
Március 6. szerda – március 10. vasárnap
Holland Nemzeti Opera. Amstel 3., Amszterdam
A Holland Nemzeti Opera 2019 márciusában bemutatja Kurtág György (1926) új, „Fin de Partie” c. művét. A Samuel Beckett színművén alapuló Fin de Partie a 91 éves Kurtág első operája. Az opera a Holland Nemzeti Opera és a milánói Scala koprodukciója. 

 

Március 6-9.: Magyar cigányzene Hollandiában Sárközi Lajos prímással

Március 6. szerda, 20.00 óra Zeeheldentheater, Hága
Március 7. csütörtök, 20.15 óra Beauforthuis, Austerlitz 
Március 8. péntek, 20.15 óra Splendor, Amszterdam
Március 9. szombat, 20.00 óra Boerderij Kamps, Rolde
Sárközi Lajos prímás és zenekara elhozza Hollandiába a magyar cigányzenét, amelynek spceciális magyar hangzása a cimbalomnak köszönhető

 

Március 9., április 9.: Fábián Annamária gitárművész lemezbemutató koncertjei

Március 9. szombat 20.00 óra Concertzaal, Ede
Április  9. kedd 20.15 óra Concertgebouw, Amsterdam
Fábián Annamária „guitar ... the natural way” című lemezének két bemutató koncertje Hollandiában. A magyar származású zenész egy kellemes estét kínál: zenével, vidámsággal és talán egy kis könnyel. A gitárművész könnyedén vált a zenei stílusok között, bemutat tangót, chansonokat és klasszikus zenét is.

 

Március 30.: Amsterdam Sinfonietta: Night Music. A programon két Bartók művel


Március 30. vasárnap, 19.15 óra
Muziekgebouw aan ’t IJ. Piet Heinkade 1, Amsterdam
​19.15 Bevezető előadás (Thea Derks) 20.15 Fő program. Amsterdam Sinfonietta (Kőszeghy Örs magyar csellista részvételével) Biber és Bartók darabokat ad elő, valamint Mathilde Wantenaar Éjjeli zenéjét, amelyet a zeneszerző ódaként írt Bartókhoz.

 

Április

Április 3-7.: A nijmegeni Go Short – Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fókuszországa Magyarország

Április 3. szerda – április 7. vasárnap
LUX. Mariënburg 38-39., Nijmegen
A Go Short több mint tíz éve jelenti „a” nemzetközi színteret a rövidfilmek és fiatal tehetségek számára. 2019-ben Magyarország lesz a fesztivál fókuszországa. A Go Short három programjával a magyar filmkultúra jelenében és múltjában kíván elmélyedni. A hollandiai magyar nagykövetség támogatásával néhány magyar filmgyártó meghívására is sor kerül, akik egyrészt pódiumbeszélgetések formájában bemutatkozhatnak a fesztivál közönségének, másrészt új kapcsolatokat létesíthetnek a hollandiai és nemzetközi filmipar képviselőivel.


Szeretne emailben havi rendszerességgel áttekintést kapni a Magyarországgal kapcsolatos hollandiai kulturális eseményekről? Kérjük, hogy iratkozzon fel itt a hágai magyar nagykövetség hírlevelére