A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

Február 

Vizes világbajnokság


2024. február 2. péntek – 18. vasárnap
Katar

Február 2. és 18. között Dohában rendezik a vizes világbajnokságot. A magyar férfi vízilabda-válogatott, a regnáló világbajnok, a D csoportban Kazahsztán és Olaszország ellen ugrik a medencébe. A női vízilabda-válogatott a C csoportban Ausztráliával, Új-Zélanddal és Szingapúrral küzdhet meg. Milák Kristóf a pillangó bajnoka is igyekszik megvédeni címeit. Izgalmas eseménysorozat következik tehát. A magyar sportolókról és a programba szereplő vízi sportokról a www.worldaquatics.com oldalon tájékozódhat.

 

Vashegyi György karmester az amszterdami Concertgebouwban


2024. február 3. szombat, 13:30-16:15
Concertgebouw, Amszterdam, Concertgebouwplein 10

Vashegyi György magyar karmester február 3-án vezényli Édouard Lalo romantikus zeneszerző Le roi d'Ys című francia operáját az amszterdami Concertgebouw-ban. Vashegyi (Budapest, 1970. április 13-án) díjnyertes karmester és csembalóművész, 2017-től 2023-ig a Magyar Művészeti Akadémia elnöke volt. A darabot a magyar Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar, illetve szólisták adják elő.

 

Busójárás Mohácson

© Miklos Adam

2024. február 8. csütörtök – február 13. kedd
Mohács

A február általában a karnevál hónapja, így van ez Hollandiában és a magyarországi Mohácson egyaránt. A Busójárás a farsangi időszak ünnepe, amely a hamvazószerda előtti napon zárul. Az ünnepségen a busók a főszereplők, akik népzenével, maskarával, felvonulással és tánccal ünnepelnek. A busójárás hat napig tart, csütörtöki napon kezdődik, amelyet a legnagyobb ünnepség, a Farsang (vasárnap) követ, az eseményt pedig a Farsangtemetés zárja. A Busójárás 2009-ben felkerült az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára.

 

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.