A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

 

Június

Petőfi200 kiállítás hivatalos megnyitója


Június 1. csütörtök – június 30. péntek
Hivatalos megnyitó június 8, csütörtök 19:00
Bibliotheek Leidschenveen, Emmy Belinfantedreef 7, The Hague

Magyarország hágai nagykövetsége 2023. június 1. és 30. között örömmel mutatja be a ’Petőfi200 kiállítást’ a Leidschenveen Könyvtárban Petőfi Sándor (1823-1849) forradalmár, nemzeti hős és költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Életének mindössze 26 évében közel 1000 verset írt, és nagy hatással volt a világirodalomra. Az 1848-as magyarországi forradalom kulcsalakja és a Nemzeti dal című vers szerzője. Az angol nyelvű kiállítás középpontjában Petőfi életrajza, idézetei és korának történelmi kontextusa áll.

2023. június 8-án a kiállítást hivatalosan is megnyitja Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete. Az ünnepélyes alkalomból Réthelyi Orsolya történész, egyetemi docens, a budapesti ELTE Néderlandisztika Tanszék vezetője tart (holland nyelven) előadást.

A 2023. június 8-i hivatalos megnyitó regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kérjük látogassa meg az esemény oldalát.

 

A Hágai Magyar Kórus és a Lakó Sándor Kamarazenekar koncertje


Június 11., vasárnap 19:00
Heilige Familiekerk, Kamoerfoelieplein 29, Hága

2023. június 11-én a Hágai Magyar Kórus és a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekarral együtt lép fel a hágai Heilige Familiekerkben. Kovács Katalin és Kulcsár Erika vezetésével a kórus, a zenekar, valamint a hangszeres és énekes szólisták a magyar zeneműveket adnak elő. A belépés ingyenes. További információkért látogassa meg az esemény oldalát.

 

Laczkó Vass Róbert: PETŐFI LIVE!


Június 14., szerda 19:30
Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Hága

A hágai magyar nagykövetség a Hollandiai Mikes Kelemen Körrel együtt örömmel jelenti be, hogy 2023. június 14-én a hágai Haagse Kunstkringben megrendezésre kerül a ‘PETŐFI LIVE!’ című koncert.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Laczkó Vass Róbert színművész mutatja be előadását. Életútját leginkább verseiből ismerhetjük meg, a ‘PETŐFI LIVE!’ pedig zenés előadás keretében elhozza Petőfi költészetét. A koncert arra törekszik, hogy megmutassa a forradalmárt, és minden korosztály számára megismerhetővé tegye. A magyar nyelvű koncert ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Kiállítás a gyerekvonatokról


Június 18. vasárnap – október 1. vasárnap
Van ’t Lindenhoutmuseum, Scherpenkampweg 58, Nijmegen

2023. június 18. és október 1. között a Van 't Lindenhout Múzeumban a magyar gyermekvonatokról szóló 'Úticél: Remény' című (holland nyelvű) kiállítást mutatják be. 1920 és 1930 között – humanitárius akció keretében – 30 000 magyar gyermek érkezett Hollandiába rövidebb-hosszabb időre, hogy felépüljön az első világháborúban átélt és az azt követő magyarországi megpróbáltatásokból. A kiállítás számos személyes történetet is megmutat. 2023. július 15-én és augusztus 27-én a Van 't Lindenhout Múzeum magyar komolyzenei koncertet szervez.

 

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.