A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

Az alábbi eseménynaptár áttekintést nyújt a közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 


Brassai retrospektív

Szeptember 13. péntek - December 4. szerda
FOAM, KEIZERSGRACHT 609, AMSTERDAM

Szeptember 13-a és december 4-e között a Foam - az amszterdami fotómúzeum - bemutatja Brassaï első retrospektív kiállítását Hollandiában. A magyar származású fotós a XX. századi fotózás egyik meghatározó alakja. Brassaï (1899-1984) számtalan ikonikus képet készített az 1930-as évekbeli párizsi életről. Híres volt arról, hogy a város korábban még nem látott sötétebb aspektusait ragadta meg, de ugyanúgy lencsevégre kapta a társadalom felsőbb rétegeit is, ideértve a balett és az opera világát, és az olyan értelmiségieket is, mint Pablo Picasso, Salvador Dalí és Henri Matisse, akiket kortársainak és barátainak tudhatott. A Foam kiállítása több mint 170 vintage nyomattal, válogatott rajzokkal és dokumentumfilmekkel mutatja be karrierjét.

 

Thirtythree kiállítás a BredaPhoto és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében

Október 4. péntek - október 27. vasárnap
GROTE KERK, KERKPLEIN 2, BREDA 

A bredai Grote Kerk ad otthont október hónapban a THIRTYTHREE kiállításnak, amely  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fotóművészeti programjának harminchárom éves évfordulójára tekint vissza, bemutatva negyvenhat MOME alumni fotós alkotásait.
A kiállítást Kocsis András nagykövet nyitotta meg október 4-én Breda város polgármesterével, Paul Depla-val. A megnyitó a BredaPhoto Nemzetközi Tehetségprogram kezdete is volt egyben, amelyben 10 különféle akadémia 300 nemzetközi hallgatója vesz részt, beleértve a MOME hallgatóit is. A hallgatók közül 13-an kerülnek kiválasztásra, akik később részt vehetnek a 2020-as BredaPhoto fesztiválon is.
A THIRTYTHREE kiállítás megtekinthető október 27-ig. 

 

November

 
 
November 1. péntek, 13:00 - 17:30 órakor
ICOONTHEATHER, LEEGHWATER 1-3, AMERSFOORT
 
„A Life in Hungary” című dokumentumfilm azt mutatja be, hogy Klári, az 1922-ben született magyar nő, hogyan élte meg a történelmi változásokat Magyarországon. Olyan történeteket mesél el, amelyek segítenek jobban megérteni Magyarország történelmét az I. világháború végétől a berlini fal leomlása utáni időpontig. Története drámai, de gyakran nagyon vicces is. A dokumentumfilm egyes részei között Bartók Béla művei is felcsendülnek, amelyet a Ragazze-kvartett előadásában hallgathatunk meg. A zenekar ötcsillagos értékelést kapott a holland Volkskrant napilaptól a Bartók Béla vonósnégyesét feldolgozó CD-jéért. A dokumentumfilm vetítése előtt Gábor Dzsingisz, korábbi CDA államtitkár és Casper Thomas szerkesztő beszél a mai Magyarország helyzetéről és a nyugati médiában való megítélésről. A beszélgetés központi kérdése: mi vezetett a jelenlegi társadalmi helyzet kialakulásáig Magyarországon? Milyen „A Life in Hungary” c. dokumentumfilmben is bemutatott történelmi okai vannak a kialakult helyzetnek?
 
 
 

November 5, LUOIS HARTLOPER COMPLEX, TOLSTEEGBRUG 1, UTRECHT
November 8-10, FILMHUIS, SPUI 191, HÁGA

A Keleti Szomszédság Filmfesztivál (Eastern Neighbours Film Festival) minden évben a legjobb aktuális filmeket mutatja be Közép-, Kelet- és Dél-Európából. A Fesztivál idén három magyar film bemutatását tűzte programjára. Az érdeklődők a ”Rossz versek”, a ”Könnyű leckék” és az ”Édes Anna, drága Böbe” című díjnyertes magyar filmeket tekinthetik meg. 

Vetítések:
Rossz versek - November 5., 19:00, Utrecht, LHC művészmozi (Q&A a rendezővel, Reisz Gáborral)
Rossz Versek - November 8., 19:00, Hága, Filmhuis
Könnyű leckék - November 9., 15:15, Hága, Filmhuis (Q&A a rendezővel, Zurbó Dorottyával)
Édes Anna, drága Böbe - November 10., 18:45, Hága, Filmhuis (Q&A az egyik főszereplő, Johanna ter Steege részvételével) 

 

Budapesti Lantos Kórus koncertje

November 24. vasárnap, 19:30 órakor
EVENEMENTENLOCATIE DE VEIILING, JULIANASTRAAT 49, POELDIJK

A Budapesti Lantos Kórust 1950-ben alapította Darázs Árpád és Lantos Rezső Liszt-díjas karnagy. A kórus jelenlegi létszáma 40-50 fő, tagjai között pedig idősebbek és fiatalabbak egyaránt szerepelnek. Az énekkart a koncertekre való felkészülésben művészeti vezetőjük, Gerenday Ágnes segíti. A repertoárjukban megtalálhatóak egyházi kórusművek, népdalfeldolgozások, misék, oratóriumok, valamint „a cappella” művek is. A kórus az utóbbi években többször sikeresen szerepelt Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Erdélyben, Ausztriában és Franciaországban. Számos CD-felvételen működtek közre (többek között Max Bruch, Ghymes, Sümegi Eszter albumán), és készítettek saját CD-t és DVD-t is hangversenyeikről. Az énekkar 2010-ben már meghívott előadóként szerepelt Hágában a ”Tonen2000” Nemzetközi Kórusfesztiválon, a jelenlegi alkalommal pedig az 50 éves jubileumot ünnepli Westland térségével fennálló kapcsolatában.

További információk: Wim van Os

Szeretne emailben havi rendszerességgel áttekintést kapni a Magyarországgal kapcsolatos hollandiai kulturális eseményekről? Kérjük, hogy iratkozzon fel itt a hágai magyar nagykövetség hírlevelére