A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

 

Február

 

Magyar filmrendező a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (International Film Festival Rotterdam) egy kiterjedt retrospektív programot szentel Elek Judit magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkásságának. A január 25-én indult nemzetközi program során többek között vetítésre kerül a Majd holnap (1979), a Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társainak ügyében (1981) és a Mondani a mondhatatlant – Elie Wiesel üzenete (1996) ikonikus filmek is. Elek Judit filmjeinek vetítései 2023. február 4-ig tartanak.

Személyesen is találkozna Elek Judittal? Tekintse meg a 2023. január 29-én Rotterdamban tartandó műhelybeszélgetést, ahol Elek Judit lesz a díszvendég. A vetítésekkel és a kísérőrendezvényekkel kapcsolatos további információért javasoljuk, hogy látogasson el a következő oldalakra:

https://iffr.com/en/persons/judit-elek
https://iffr.com/en/iffr/2023/events/book-launch-judit-elek

 

Minor Mysteries/Dutch Fields fotókiállítás

(Fortepan / Drimbe József; https://fortepan.hu/hu/photos/?q=parlament)

Az amszterdami Galerie Wouter van Leeuwen művészeti galéria Hans van der Meer “Minor Mysteries/Dutch Fields” című kiállítását mutatja be.

Hans van der Meer holland fotós fekete-fehér alkotásai 1984 és 1986 között készültek Budapesten. A kiállítás a kommunista korszak Magyarországának páratlan portréja, amely képet ad a város hangulatáról. A kiállítás 2023. február 18-ig látható az amszterdami Galerie Wouter van Leeuwen galériában. További információért és nyitvatartási időkkel kapcsolatos részletekért látogasson el:

https://www.woutervanleeuwen.com/exhibitions/

 

2023-ban Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém városa a Balaton és Bakony régióval együtt 2023. január 21-én látványos nyitóünnepséggel vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Veszprémbe és a régióba látogató vendégek egész évben számos kulturális programon vehetnek részt, amelyek bemutatják a terület egyediségét és egyben az európai kultúrát is.

További információ:

Web: https://veszprembalaton2023.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/
Instagram: https://www.instagram.com/veszprembalaton2023/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEXXLKVQnFKDbOlptyY5S6A/featured
Podcast: https://bit.ly/2023_spotify

 

Fischer Iván karmester az amszterdami Concertgebouw-ban

2023. február 9-én, 10-én és 12-én az amszterdami Concertgebouw-ban Fischer Iván vezényletével adják elő a Nagyterem erkélyét díszítő, mind a tizenhét zeneszerző művét. A tervek szerint a jól ismert dallamok mellett ismeretlen gyöngyszemek is felcsendülnek majd, így a koncert egyedülálló élménynek ígérkezik. A programterv itt tekinthető meg.

 

Kurtág koncertek az amszterdami Muziekgebouw-ban

2023. február 16-án Kurtág koncertet ad elő az Asko Schönberg együttes az amszterdami Muziekgebouwban. Az Asko Schönberg formáció évtizedek óta szorosan együttműködik Kurtág György magyar zeneszerzővel, és nagy szakértelmet épített fel alkotásainak előadásában.

2023. március 8. és 11. között is a magyar zeneszerző, Kurtág György előtt tisztelegnek a Muziekgebouwban. Pierre-Laurent Aimard Kurtág specialista és más művészek egy átfogó fesztivál keretében dolgozzák fel a „miniatűr mesterének” műveit.

További részletek:

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/11678/Asko_Schonberg_/Schatkamer_Gyorgy_Kurtag
https://www.muziekgebouw.nl/agenda/themas/574/Kurtag_Festival

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.