A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

 

Május 

Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre c. film vetítése


Május 18. szerda 19.00 óra
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

 
Az ENFF (Keleti Szomszédság Film Fesztivál) egy extra vetítés keretében bemutatja Horvát Lili Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című filmjét azoknak, akik nem tudták megnézni a filmet az áprilisi fesztivál alatt. A magyar romantikus drámában valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.
A trailert itt látható. A filmvetítés az utrechti Louis Hartlooper Complexben lesz, a film után közönségtalálkozóra kerül sor Csernátony Dóra producerrel, amelyet követően az érdeklődők magyar finomságokat kóstolhatnak.

 

Dalok a Kamrából gasztrokoncert

Május 23. hétfő 19.00 óra
TR Schouwburg, Schouwburgplein 25, 3012 CL Rotterdam
Jegyár: 22.50 euró

A rotterdami O Fesztivál (Festival for Opera. Music. Theatre) műsorán szerepel Dalok a Kamrából címmel a Catwalk Concert Productions és a Soharóza produkciója. 
A gasztrokoncert Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, aktualitását az adja, hogy olyan témákat dolgoz fel mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A Soharóza kórus a koncerten körbejárja a sütési-főzési szokások átalakulását a nagymama módszerektől az aktuális hipszter trendekig, a takeaway-kultúrát, és a karantén-lét sok más elemét.

 

Június

Hollandiai Magyar Tudósklub - A robotsebészet jelene és jövője az egészségügyben
Június 7. kedd 17.30-19.30
Hilton Hotel, Hága, Zeestraat 35, 2518 AA
 
Június 7-én Hágában kerül sor a Hollandiai Magyar Tudósklub következő rendezvényére. Ennek során Dr. Szili-Török Tamás, az Erasmus Medical Center kardiológus professzora tart előadást az orvosi robotok alkalmazásának főbb lehetőségeiről, előnyeiről és lehetséges jövőjéről, különös tekintettel saját szakterületére, a kardiológiára.

 

Panelbeszélgetés Transzatlanti kapcsolatok visegrádi perspektívából címmel

Június 9. csütörtök, 15.00-18.00 óra
Carlton Ambassador Hotel, Sophialaan 2, 2514 JP Den Haag

A Visegrádi csoport 2021/2022-es magyar elnöksége keretében a hágai magyar nagykövetség a Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság és Lengyelország nagykövetségeivel együttműködésben panelbeszélgetést szervez Transzaatlanti kapcsolatok visegrádi perspektívából címmel.

A panelbeszélgetés résztvevői a V4 országokból: 
Daniel Koštoval (Cseh Köztársaság), szenior munkatárs, Prague Centre for Transatlantic Relations
Frank Füredi (Magyarország), professor emeritus, University of Kent
Beata Górka-Winter (Lengyelország), egyetemi adjunktus, University of Warsaw
Pavol Demeš (Szlovák Köztársaság), külpolitikai elemző
MODERÁTOR: Pete Hoekstra, az Egyesült Államok korábbi hollandiai nagykövete

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, május 30-ig az event.hga@mfa.gov.hu email címen.

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.