A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

Az alábbi eseménynaptár áttekintést nyújt a közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 


Január

 
 
Január 22. szerda – február 2. vasárnap 
Rotterdam

Január 22. és február 2. között kerül megrendezésre a Rotterdami Nemzetközi Film Fesztivál 49. kiadása, amely fesztivál a világ egyik legnagyobb nézőszámú nemzetközi fesztiválja. A programban rövidfilmek, egészestés dokumentumfilmek és fikciós filmek szerepelnek, két magyar film bemutatására is sor kerül. Kocsis Ágnes Éden című mozifilmjének világpremierje a fesztivál „Big Screen” versenyprogramjában lesz. A film egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él. A fesztivál műsorán szerepel továbbá Lichter Péter legújabb kísérleti játékfilmje, az Üres lovak, amely két legendás filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni beszélgetéséről szól. A gyakran vitáig élesedő anekdotázásából nemcsak a személyes drámáik és a filmkészítés ma is aktuális kérdései bomlanak ki, hanem a kollektív filmemlékezet világában is elmerülhetünk.
 
 

 
 
Február
 
 

Február 6. csütörtök és február 7. péntek
The Neo-Calvinism Research Institute (Theological University Kampen), Broederweg 15, Kampen


Február 6-án és 7-én a Neo-Calvinism Research Institute, az ELTE Néderlandisztika Tanszéke a hágai magyar nagykövetség támogatásával konferenciát rendez: „A gyermekvonatok és ami mögötte van – Kulturális, vallási és politikai kapcsolatok Magyarország és Németalföld között a két világháború közötti időszakban” címmel. Ebben az időben élénkek voltak az országaink közötti kulturális, vallási és személyes kapcsolatok. Számos mai személyes kapcsolat is visszavezethető az első világháborút követő humanitárius akcióra, az ún. gyermekvonatokra, amely akció keretében 26.000 magyar gyermek mehetett Hollandiába megerősödni. Az 1920-ban indult első vonat száz éves évfordulójára emlékezni hivatott konferencia bemutatja a téma legújabb kutatási eredményeit, továbbá személyes tapasztalatok megosztására is sor kerül.  
 
 
 
 
Február 6-9
Deliplein, Rotterdam
 
A „Rotterdami Művészi Hét” keretében kerül megrendezésre február 6-9. között a Rotterdam Photo Festival, ahol a művészet iránt érdeklődők számos művészeti produkciót és design eseményt tekinthetnek meg. A kiállításhoz a helyszínt hajókonténerek, illetve rotterdami közterületek adják, ami révén a fényképészetet kiemelik a klasszikus környezetből. Idén a művészek között egy magyar művész is szerepel: Gálos László „Kollódium-archívum” című projektjével. Gálos a fesztiválon az esemény központi témájához („Transitions – Átmenetek”) kapcsolódva egy olyan válogatást mutat be a képeiből, amely szemléletessé teszi, hogyan lényegül át az „objektív valóság” szubjektív világképpé: miként és milyen lépésekben hat egymásra a szubjektum és a fizikai világ. Az archívum montázsai mellett olyan eredeti üveglemezeket és polaroidokat állít ki, amelyek részben szerepelnek a montázsokon, részben viszont azok inspirációjára jöttek létre. Gálos műveiben a nedves kollódiumot, mint képalkotó technikát és alkotói módszert alkalmazza, amely szerinte „magában hordozza azt a melankóliát, ami létünk értelmetlenségének és az enyészet elkerülhetetlenségének tudatosulásával és elfogadásával jár”.
 
 
 
 
 
Február 15. szombat 17.00-19.00
De Nieuwe Kerk (bejárat a Nieuwe Kafen keresztül), Eggertstraat 8, Amsterdam 
 
Február 15-én a Michiel de Ruyter admirális emlékét őrző alapítvány ünnepi emlékprogramot szervez a 17. sz. második felében gályarabságra ítélt magyar református prédikátorok 1676-ben történt kiszabadításáról az amszterdami De Nieuwe Kerkben. 
Az eseményt Frits de Ruyter de Wildt, a tengernagy leszármazottja, a Michiel de Ruyter Alapítvány elnöke nyitja meg, majd Kocsis András mond köszöntőbeszédet, amelyet két rövid előadás, illetve a tengernagy kriptájában a koszorúk elhelyezése követ.  
 
 
Március
 
Március 24. kedd – április 25. szombat
Különböző helyszíneken, összesen 23 előadással


A nemzetközi hírű magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című produkcióját 2018 augusztusában a világ egyik legrangosabb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatta be, ahol a kritikusok több ezer produkció közül a legjobbnak ítélték. A Vági Bence által rendezett előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A produkció egy új előadó-művészeti műfaj, a cirque danse kiteljesedése, táncos, akrobatikus és zenei elemekkel, valamint fényjátékkal és illúzióval fűszerezve. A “lélegzetelállítóan gyönyörű, akrobatikusan lenyűgöző” előadást márciusban és áprilisban a legkülönbözőbb hollandiai helyszíneken mutatják be.
A Vági Bence koreográfus által 2012-ben alapított társulat mára a világ egyik vezető kortárs cirkuszi társulata lett, egy olyan egyedi stílust képviselve, amely ötvözi a cirkuszi, tánc és színházi elemeket, és visszatükrözi a közép-kelet-európai és magyar klasszikus színházi kultúra elemeit.
 
 
 
Szeretne emailben havi rendszerességgel áttekintést kapni a Magyarországgal kapcsolatos hollandiai kulturális eseményekről? Kérjük, hogy iratkozzon fel itt a hágai magyar nagykövetség hírlevelére