A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

Az alábbi eseménynaptár áttekintést nyújt a közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 


 

Augusztus

Magyar tehetségek hollandiai bemutatkozása a The International Holland Music Sessions (TIHMS) keretében 

1989-es megalapítása óta a TIHMS (The International Music Sessions) minden évben megszervezi a nyári akadémiáját és fesztiválját, amelyen fiatal belföldi és külföldi zenészek kapnak bemutatkozási lehetőséget. A cél az, hogy évente legkevesebb 125 diák részt vehessen az egy vagy többhetes tréningprogramon, amelyen elismert zenészek és zenetanárok segítik a diákok fejlődését. Idén a TIHMS-re Magyarországról Petruska Emma és Tomasz Máté csellóművészek, valamint a Quartet Trépide vonósnégyes érkezett. A művészek a fesztivál különböző helyszínein több alkalommal is fellépnek. A magyar művészek hollandiai bemutatkozását a hágai magyar nagykövetség is támogatta. 

Augusztus 8. csütörtök
20.30 órakor
RUÏNEKERK,RAADHUISSTRAAT 1, BERGEN
Petruska Emma magyar csellista és Àlex Ramírez spanyol zongorista Beethoven, Schuman és Bach műveit mutatja be. A műsoron további Bach, Prokofjev és Kapustin művek szerepelnek, Seho Young amerikai zongorista előadásában.

Augusztus 9. péntek
20.30 órakor
RUÏNEKERK,RAADHUISSTRAAT 1, BERGEN
Tomasz Máté magyar csellista és Noriko Yabe japán zongorista Brahms és Kodály műveket mutat be. A műsoron szerepelnek Bach, Beethoven és Bartók művek is, Gabriele Strata olasz zongorista előadásában.

Augusztus 11. vasárnap
16.00 órakor
IT BREAHÛS, VAN SWINDERENSTRAAT, BALK
A Magyarországról érkezett Quartet Trépide vonósnégyes Beethoven, Mozart és Debussy műveket mutat be a közönségnek.

Augusztus 14. szerda
szabadtéri koncert - 21.00 órakor
DUINVERMAAK, BREELAAN 132, BERGEN
A Magyarországról érkezett Quartet Trépide vonósnégyes Beethoven, Mozart és Debussy műveket mutat be a közönségnek.

Augusztus 18. vasárnap
11.00 órakor
DROMMEDARIS, PAKTUINEN 1, ENKHUIZEN
Petruska Emma magyar csellista és Tobias Borsboom holland zongorista Bach, Schumann és Beethoven műveket mutat be. Műsoron szerepelnek továbbá Beethoven, Ravel és Liszt művek Meiru Chen kínai zongorista előadásában.

https://tihms.com

 

Szeptember

Nemzetközi Piac – Nagykövetségek Fesztiválja

Szeptember 7. szombat, 12:00 – 20:00 órakor
LANGE VOORHOUT, HÁGA 

Magyarország is részt vesz szeptember 7-én a Nagykövetségek Fesztiválja 7. kiadásán, a hágai Lange Voorhout-on. A nemzetközi piactéren a látogatók a világ minden tájáról érkezett termékekkel találkozhatnak, köztük magyarokkal is. Érdemes eljönni és megkóstolni az ízletes magyar finomságokat, mint például a gulyás, a házi kolbász vagy a lángos. A borok kedvelői kiváló magyar borokat kóstolhatnak és vásárolhatnak.
 

ITU Telecom World 2019

Szeptember 9. hétfő – szeptember 12. csütörtök
BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

Szeptember 9-12. között az ITU, a Nemzetközi Távközlési Egyesület szervezésében kerül sor az ITU Telecom World 2019-re, amely egy nemzetközi platformot biztosít az iparág képviselői, a döntéshozók és a jogszabályalkotók számára. A nemzetközi konferencia és kiállítás házigazdájaként Magyarország önálló standon mutatja be a hazai kutatói közösség, akadémiai szektor és startupok legújabb infokommunikációs innovációit és K+F programjait.  

 

Huygens Fesztivál

Szeptember 13. péntek – szeptember 15. vasárnap
LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Szeptember 13-án a voorburgi Huygens Fesztivál nyitókoncertjén fellép egy Debrecenből érkezett fiatal vonósnégyes is. A magyar fiatalok a fesztivál vasárnapi zárókoncertjén szerepelnek, akkor a fesztivál többi résztvevőivel közösen. A Huygens Fesztivál egy háromnapos komolyzenei fesztivál a Hága melletti Leidschendam-Voorburgben. A fesztivál idei, 13. kiadásának műsorán összesen 35 koncert szerepel, különféle helyszíneken. A fesztiválra fiatal vendégek érkeznek a visegrádi országokból, így hazánk mellett Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából, hogy egyrészt önálló műsorukkal, másrészt közösen megtanult zenedarabokkal kápráztassák el a közönséget. A fesztivál második napján, szeptember 14-én fellép a Hágai Magyar Kórus is. A debreceni fiatalok részvételét a hágai magyar nagykövetség támogatta.  

 

Nyelvek Európai Napja

Szeptember 26. csütörtök, 18:00 -20:00 órakor
BIBLIOTHEEK ROTTERDAM, HOOGSTRAAT 110, ROTTERDAM

Szeptember 26-án lesz a Nyelvek Európai Napja, amely egy európai kezdeményezés a kulturális örökség megőrzésére, a nyelvoktatás és az interkulturális megértés előmozdítására. A EUNIC hollandiai klasztere egy ”speed-dating” jellegű beszélgetéssorozatot szervez a rotterdami városi könyvtárban, ahol az érdeklődő közönség közel 20 európai nyelvvel ismerkedhet meg öt-tíz perces interaktív beszélgetések keretében, köztük a magyarral.
 

Szeretne emailben havi rendszerességgel áttekintést kapni a Magyarországgal kapcsolatos hollandiai kulturális eseményekről? Kérjük, hogy iratkozzon fel itt a hágai magyar nagykövetség hírlevelére