Hollandiában a bejelentkezéshez, regisztrációhoz, házasságkötéshez és egyéb hivatalos ügyek intézéséhez szükséges magyar okiratok beszerzése (anyakönyvi kivonat, családi állapot, hatósági erkölcsi bizonyítvány):

 

1. Okiratok beszerzése postai úton 

A gyors és egyszerű ügyintézés érdekében 2019. május 20-tól postai úton is kérelmezhető anyakönyvi kivonat, családi állapot igazolás, átmenetileg erkölcsi bizonyítvány, vezetői engedély igazolás is az alábbiak szerint: 

A) Anyakönyvi kivonat igénylése esetén az alábbi dokumentumokat juttassa el postai úton a Hágai Konzulátus címére (Consulaat van Hongarije ; Hogeweg 14, 2585JD Den Haag):

 • eredeti, pontosan kitöltött és aláírt kérelem formanyomtatvány
 • a kérelmező magyar útleveléről vagy a személyi igazolványáról és lehetőleg a magyar lakcímkártyájáról fénymásolat
 • a kérelmező nevére megcímzett és minimum 2 db bélyeggel, vagy ajánlott szelvénnyel ellátott -lehetőleg A5 méretű-  válaszboríték

Felhívjuk figyelmét, hogy csak a hiánytalanul kitöltött kérelem beérkezését követően tudjuk az okiratot kiállítani. Az okirat kiállítása ingyenes.

A kérelem alapján kiállítunk egy nemzetközileg elfogadott születési/házassági/halotti anyakönyvi kivonatot és továbbítjuk a küldött borítékban.

További hitelesítés nem szükséges, fordítás csak abban az esetben, ha a megjegyzés rovatban bármilyen bejegyzés szerepel (pl. válás)

Amennyiben a többnyelvű formanyomtatványra is kinyomatva igényt tart (kérelem 3. oldal) https://beta.e-justice.europa.eu/35981/HU/public_documents_forms mindenképpen  ajánlott szelvénnyel ellátott A4 méretű borítékot küldjön.

Megjegyezzük, hogy erre a nyomtatványra a holland ügyintézéshez nincs szükség.

Ügyintézési idő: 2-3 hét

 

B) Családi állapot igazolás igénylése esetén az alábbi dokumentumokat juttassa el postai úton a Hágai Konzulátus címére (Consulaat van Hongarije; Hogeweg 14, 2585JD Den Haag):

 • eredeti, pontosan kitöltött és aláírt kérelem formanyomtatvány;
 • a kérelmező magyar útleveléről vagy a személyi igazolványáról és lehetőleg a magyar lakcímkártyájáról egy fénymásolatot;
 • az eljárási illeték átutalásáról szóló igazolás
 • a kérelmező nevére megcímzett és minimum 2 db bélyeggel, vagy ajánlott szelvénnyel ellátott -lehetőleg A5 méretű-  válaszboríték

Átutaláshoz szükséges adatok: 

Az okirat kiállításának díja: € 30

Számlaszám: Embassy of Hungary - NL18 ABNA 0527 7008 00

Kérjük, a megjegyzés rovatban szíveskedjen feltüntetni a kérelmező nevét! 

A konzul által kiállított tanúsítvány Hollandiában elfogadott (további hitelesítés nem szükséges), magyar és angol nyelven tartalmazza a kérelmező adatait és családi állapotát.

Ügyintézési idő: 2-3 hét

 

C) Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése esetén az alábbi dokumentumokat juttassa el postai úton a Hágai Konzulátus címére (Consulaat van Hongarije; Hogeweg 14, 2585JD Den Haag):

 • eredeti, pontosan kitöltött és aláírt kérelem formanyomtatvány;
 • fénymásolatot a kérelmező magyar útleveléről vagy a személyi igazolványáról és lehetőleg a magyar lakcímkártyájáról
 • az eljárási illeték átutalásáról szóló igazolás.
 • a kérelmező nevére megcímzett és minimum 2 db bélyeggel, vagy ajánlott szelvénnyel ellátott –lehetőleg A5 méretű-  válaszboríték

A külképviselet útján kért erkölcsi bizonyítványt jelenleg elektronikus közokiratként állítjuk ki, kérésre a magyar nyelvű okirat adattartalmával megegyező angol nyelvű fordítással. 

A kiállítás díja € 60 /angol nyelvű fordítással € 105. Az igazolást 1-2 héten belül tudjuk továbbítani. 

Átutaláshoz szükséges adatok:
Az okirat kiállításának díja: € 60 vagy € 105

Számlaszám: Embassy of Hungary - NL18 ABNA 0527 7008 00

Kérjük, a megjegyzés rovatban szíveskedjen feltüntetni a kérelmező nevét!

Ügyintézési idő: 2-3 hét

 

2. Okiratok beszerzése személyesen a konzulátuson

Az okiratok megigénylését személyesen is intézheti a Konzulátuson előzetes időpont foglalás alapján (Okiratbeszerzés ügytípus választásával).

Szükséges dokumentumok:

 • útlevél vagy személyi igazolvány,
 • lehetőség szerint lakcímkártya, régebbi anyakönyvi kivonat
 • kitöltött, de nem aláírt kérelem nyomtatvány  

Az anyakönyvi kivonatokat a beadást követően 1-2 héten belül veheti át, vagy kérésére postán elküldjük a holland címére. Az okirat kiállítása ingyenes. 

Családi állapot igazolást helyben átveheti. A konzul által kiállított tanúsítvány Hollandiában elfogadott, magyar és angol nyelven tartalmazza a kérelmező adatait és családi állapotát. A kiállítás díja € 30.

Erkölcsi  bizonyítványt a beadást követően 1-2 héten belül veheti át, vagy kérésére postán elküldjük a holland címére. A külképviselet útján kért erkölcsi bizonyítványt jelenleg elektronikus közokiratként állítjuk ki a magyar nyelvű okirat adattartalmával megegyező angol nyelvű fordítással. 

A kiállítás díja € 60;  angol nyelvű fordítással € 105.

 

3. Okiratok beszerzése Magyarországon, hitelesítés

2019. február 16-án hatályba lépett  (2016/1191 rendelet értelmében) az egyes közokiratoknak az Európai Unión belüli bemutatására vonatkozó előírások egyszerűsítése révén a polgárok szabad mozgásának előmozdításáról és az 1024/2012/EU rendelet módosításáról szóló, 2016. július 6-i (EU) 2016/1191 európai parlamenti és tanácsi rendelet. Ennek értelmében az Európai Unió tagállamai által kiállított közokiratok bizonyos köre tekintetében ( pl anyakönyvi kivonatok, konzul által kiadott igazolások) az Európai Unión belüli felhasználás esetén nem szükséges sem Apostille-t, sem diplomáciai felülhitelesítést megkövetelni.

Amennyiben valamely okiratra egyedi elbírálás alapján, vagy EU-n kívüli felhasználás miatt szükséges az Apostille-felülhitelesítés, Ön -vagy hozzátartozója meghatalmazással- Magyarországon bármelyik kormányablaknál tudja kérelmezni az anyakönyvi kivonatot/családi állapot igazolást. Ezt követően az Apostille hitelesítést Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályán kérhet az okiratokra (Budapest, II. ker. Nagy Imre tér 4. Telefonszám: +36-1-458-1682). Kérjük, ellenőrizze a kiadás dátumát, csak 2006.március 1. után kiadott dokumentumok hitelesíthetőek, ugyanakkor felhívjuk figyelmét, hogy a holland hatóságok a 6 hónapnál régebben kiadott okiratokat nem fogadják el

Amennyiben szükség van az okiratok lefordítására (a családi állapot igazolást, az állampolgársági bizonyítványokat magyar nyelven állították ki, vagy az anyakönyvi kivonatok megjegyzés rovatában szöveges bejegyzés található) azt a Hollandiában működő hites fordítóktól kérheti (pl. NGTV.nl).

 

Adatlap családi állapot igazolás igényléséhez

Adatlap anyakönyvi kivonat igényléséhez

Adatlap erkölcsi bizonyítvány igényléséhez