A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

Szeptember

Film by the Sea


Szeptember 10. péntek – szeptember 19. vasárnap
legfőbb helyszín: CineCity Vlissingen (Spuikomweg 1)

A Film by the Sea Hollandia negyedik legnagyobb filmfesztiválja, és minden évben Zeeland tartomány legfontosabb kulturális eseménye. 2021. szeptember 10-19. között  rendezik a fesztivál 23. kiadását, amelyen a nagyközönség mintegy 140 filmet láthat. Az idei program keretében három magyar film is bemutatásra kerül:

Természetes fény


Rendező: Nagy Dénes
holland felirattal 

Závada Pál azonos című regénye alapján készült dráma a második világháború idején, a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Szeptember 17. 19:15 I Szeptember 18. 12:30 I Szeptember 19. 09:30

Foglyok


Rendező: Deák Kristóf
holland felirattal

1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk - ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik…
Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

Szeptember 11. 10:00 I Szeptember 16. 12:15 I Szeptember 19. 21:15 

Rengeteg - Mindenhol látlak


Rendező: Fliegauf Benedek
angol felirattal

Apa és a lánya egy családi tragédia miatt egymást hibáztatja, egy régi szerelem féltékenységi vitát robbant ki egy pár életében, idegenek bosszút forralnak egy szélhámos ellen, a vallási fanatikus anyuka pedig kiborul a fia varázslós szerepjátékai miatt. Fliegauf Benedek filmje hét történetből álló antalógiában merül el az emberi lélek legmélyebb bugyraiban. 

Szeptember 12. 13:00 I Szeptember 14. 16.15 I Szeptember 17. 10:15 

 

Nyelvek Európai Napja – speak-dating


Szeptember 22. szerda 19.00 és 19.45 óra
Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam

 
A Nyelvek Európai Napja kezdeményezés célja az európai nyelvek széleskörű megismertetése és az idegen nyelv tanulásának ösztönzése. A EUNIC hollandiai klasztere az Európai Bizottság támogatásával, az amszterdami városi könyvtárral együttműködésben egy speak-datinget szervez, amelyen az érdeklődők számos európai nyelvvel – köztük a magyarral – ismerkedhetnek meg rövid, interaktív beszélgetések formájában.

 

Europe Readr - megnyitó


Szeptember 22. szerda 19.00-21.15 óra
Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amszterdam

Szlovénia kezdeményezésére az EU tagállamai és az európai intézmények közös kulturális programot indítottak, a Europe Readr-t – egy ingyenes digitális platformot, amely „The Future of Living” címmel európai irodalmat kínál. A Europe Readr ünnepélyes megnyitója keretében az OBA egy talk show-t szervez, amelyen európai írók és gondolkodók járják körül a „Future of Living témakört. Megosztják véleményüket és elmélkedésüket arról, amit a legfontosabbnak tartanak az élet jövője, Európa jövője és a világ jövője kapcsán. A talk-show után lehetőség nyílik csatlakozni a Nyelvek Európai Napja speak-dating szekciójához. Magyarország hágai nagykövetsége a Europe Readr partnere.
 

 

A fenti eseményeken felül online kulturális eseményeket is kínálunk.

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.