A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

 

Október

CES Unveiled Amsterdam

2022. október 13. (csütörtök) 7:30-18:30

Beurs van Berlage, Damrak 243, 1012 ZJ Amszterdam

2022. október 13-án, Amszterdamban kerül sor a Consumer Electronics Show (CES) szakmai kiállítására, ahol a legújabb termékekre és technológiai trendekre nyerhetünk bepillantást a nagy eseményt, a jövő évi ‘Las Vegas CES’ kiállítást megelezően. Az amszterdami kiállításon a visegrádi országok közösen jelennek meg, melynek során Magyarországot négy ígéretes start-up vállalkozás fogja képviselni a hágai ​​magyar nagykövetség támogatásával. Az eseményen többek között Gary Shapiro, az amerikai egyesült államokbeli Consumer Technology Association vezérigazgatója és Micky Adriaansens, Hollandia gazdasági és klímaváltozási minisztere is előadást tart. Az eseményen történő részvételhez itt lehet regisztrálni. A részletes program itt található.

A magyar kiállítók alább tekinthetők meg:

Shrooly

CompoCity

Grape Solutions

Briefly

 

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

2022. október 23. (vasárnap) 14.30

Vreedehuis Hague, Riouwstraat 1, 2585 Hága

Megemlékezés az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról. Az esemény margóján Visky András bemutatja ’Kitelepítés’ című könyvét.

Az eseményt a Hollandiai Mikes Kelemen Kör és a Hollandiai Magyar Szövetség közösen szervezi.

A részvétel ingyenes.

 

Adományozási akció a gödöllői idősotthon részére

Gödöllő és Wageningen önkormányzata idén ünnepli testvérvárosi kapcsolatainak 30. évfordulóját. A két város közötti szívélyes kapcsolatokra való tekintettel kezdeményezés indult egy gödöllői szociális intézmény, egy idősotthon támogatására. Az idősotthon mindennapjait alapvetően meghatározza egy a kerekesszékesek számára is alkalmas kisbusz, amelyet elsősorban kórházi látogatásokra használnak. Tekintettel arra, hogy az idősotthon használatában álló kisbusz már 15 éves és cserére szorul, a két város között működő Jóléti és Egészségügyi Alapítvány (Welfare and Health Foundation – Wageningen, Gödöllő) a Wageningeni Testvérváros Alapítvánnyal együttműködve támogató kampányt indított. További információ az adományozási akcióval kapcsolatban itt vagy a lenti QR kód használatával érhető el.

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.