\A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat. Ezen események célja, hogy megmutassa, mit kínál Magyarország. 

A közeljövőben esedékes konferenciákról, színházi és egyéb előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról és workshopokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Amennyiben szeretne havonta emailben áttekintést kapni a nagykövetségi eseményekről, kérjük, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

A nagykövetség korábbi eseményeiről készült videofilmeket YouTube csatornánkon tekinthetik meg. 

Június

Hollandiai Magyar Tudósklub - A robotsebészet jelene és jövője az egészségügyben
Június 7. kedd 17.30-19.30
Hilton Hotel, Hága, Zeestraat 35, 2518 AA
 
Június 7-én Hágában kerül sor a Hollandiai Magyar Tudósklub következő rendezvényére. Ennek során Dr. Szili-Török Tamás, az Erasmus Medical Center kardiológus professzora tart előadást az orvosi robotok alkalmazásának főbb lehetőségeiről, előnyeiről és lehetséges jövőjéről, különös tekintettel saját szakterületére, a kardiológiára.

 

Panelbeszélgetés Transzatlanti kapcsolatok visegrádi perspektívából címmel

Június 9. csütörtök, 15.00-18.00 óra
Carlton Ambassador Hotel, Sophialaan 2, 2514 JP Den Haag

A Visegrádi csoport 2021/2022-es magyar elnöksége keretében a hágai magyar nagykövetség a Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság és Lengyelország nagykövetségeivel együttműködésben panelbeszélgetést szervez Transzaatlanti kapcsolatok visegrádi perspektívából címmel.

A panelbeszélgetés résztvevői a V4 országokból: 
Daniel Koštoval (Cseh Köztársaság), szenior munkatárs, Prague Centre for Transatlantic Relations
Frank Füredi (Magyarország), professor emeritus, University of Kent
Beata Górka-Winter (Lengyelország), egyetemi adjunktus, University of Warsaw
Pavol Demeš (Szlovák Köztársaság), külpolitikai elemző
MODERÁTOR: Pete Hoekstra, az Egyesült Államok korábbi hollandiai nagykövete

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, június 1-ig az event.hga@mfa.gov.hu email címen.

 

 Cigányzenei fesztivál

 

Június 18. szombat 19.00 - 23.30 óra
PhRM society, Jankerkhof 14, Utrecht
 

Június 18-án az utrechti Tzigane bemutatja a Nyárközépi Cigány Éjszaka nevű rendezvénysorozat 100. kiadását. A rendezvényen amatőr és fél-professzionális zenekarok lépnek fel az Utrecht különböző helyszínein felállított színpadokon. A híres magyar cigányprímás, Pádár Lajos is fellép zenekarával. A Budapestről érkező magyar fellépők mellett további, magyarországi és hollandiai zenekarok is bemutatkoznak: Pipacs, Malac Banda, Csirke Banda és Rádió Budapest.

 

Op Roakeldais Nemzetközi tánc- és zenefesztivál Warffumban


Június 22-26.
különböző helyszíneken Warffumban, Groningen

Június 22-26. között szervezik a legnagyobb hollandiai tánc- és zenefesztivál, az Op Roakeldais idei kiadását a Groningen melletti Warffumban. A tíz különféle ország táncművészetét bemutató fesztiválon Magyarországot a Szegedről érkező, 39 táncost felvonultató Tiszavirág Néptáncegyesület képviseli, akik többek között Csárdást mutatnak be a hollandiai közönségnek. A táncelőadások mellett a fesztiválközönség regionális zenekarok, holland és nemzetközi művészek, DJ-k előadásait hallgathatja meg, illetve táncworkshopokon is részt vehet. A város négy különböző pontján felállított színpadokkal a fesztivál a kulturális tapasztalatcserét, együttműködést erősíti a táncművészet és a zene világában.

 

Online kultúra

Zene

Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia online közvetítései: honlap.

Pannon Filharmonikusok 

A Pannon Filharmonikusok előadásait youtube csatornájukon keresztül élvezhetik az érdeklődők. 

Budapesti Fesztiválzenekar 

A Budapesti Fesztiválzenekar  online közvetítésein a legkülönfélébb programokat tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Turizmus

WOW Hungary – 360 experience 

A Magyarszág iránt lelkesedők digitális formában is meglátogathatják az országot, a Magyar Turisztikai Ügynökség  „interactive 360 degrees experience” programjával.

Budapest megvár! Budapest awaits!

 

Culinary Giro d´Italia online

A Giro d´Italiat el kellett halasztani, de a Dolcevia.com gondoskodik arról, hogy a tervezett útvonal gyöngyszemeit bemutassa. Így ismerkedhetünk meg néhány ikonikus magyar helyszínnel, és azokhoz kapcsolódó kulináris érdekességekkel. A leírásokat Kocsis András nagykövet személyes ajánlása is színesíti. Remélhetőleg Sümeg várát és a Kapitány Hotelt személyesen is hamarosan meglátogathatjuk, addig is tekintsék meg a digitális túrát!

Üres Budapest a levegőből

Kálló Péter drónfelvételei a koronavírus idején kiürült Budapestről. Napközben, amikor általában csúcsforgalom szokott lenni és a turista desztinációk tömve vannak.

 

Múzeumok

A híres budapesti múzeumok otthonról is élvezhető kiállításokat kínálnak az alábbi linkeken keresztül:

Magyar Nemzeti Galéria

Szépművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Virtuális Szabó Magda kiállítás

 

Irodalom

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben magyar, illetve idegennyelvű művek, műrészletek fordításait gyűjti egybe. A magyarra fordított világirodalom és a magyar klasszikus, modern kortás művek idegen nyelvű fordításaiból kap ízelítőt a kedves látogató.

Magyar irodalom angolul itt található:

Hungarian Litterature online

Petőfi Irodalmi Múzeum

Hungarian Electronic Library

Eight Hungarian Poets

Hungarian poetry

 

Fotográfia

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. Amatőr és hivatásos fotográfusok három kategóriában több mint 20 ezer képet küldtek be. Ezen az oldalon a legjobbnak ítélt alkotások láthatók.