Nagyköveti köszöntő

 

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Magyarország Hágai Nagykövetségének honlapján. Ezeken az oldalakon folyamatosan igyekszünk tájékoztatást adni a magyar-holland kapcsolatok aktuális fejleményeiről, nagykövetségünk rendezvényeiről, egyúttal fontos és hasznos információkkal kívánunk szolgálni gyakorlati, az állampolgárokat leginkább érintő konzuli ügyekben.

Korábbi hollandiai kiküldetésem során a nagykövetség elsőbeosztottjaként már lehetőségem nyílt arra, hogy erősítsem az országaink közötti politikai, gazdasági és kulturális együttműködést, amelyet ezúttal nagykövetként tovább folytathatok. A Magyarország és Hollandia közötti történelmi kapcsolatok a régmúltra nyúlnak vissza. Magyar protestáns diákok már a 17. században folytattak tanulmányokat a holland egyetemeken Franeker, Groningen, Leiden, Amszterdam és Utrecht városaiban. Az első világháború után mintegy 30.000 magyar gyermek érkezett Hollandiába egy rövid vakációra, hogy gyámszülőknél elhelyezve felerősödjenek. Az 1956-os forradalmat követően kb. 3000, a megtorlás elől menekülő honfitársunk települt le Hollandiában és járult hozzá a holland gazdasági fejlődéshez és a kulturális élethez. A két ország közötti kapcsolatok mára kiterjednek a társadalom minden szintjére, a polgárok hétköznapi életének teljes spektrumára, civil és közszervezetekre, tudományos és kormányzati szervekre.

Hollandia Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere; a külgazdasági és befektetési kapcsolatok együttműködésünk egyik legsikeresebb területének számítanak. Az 1989-es rendszerváltást követően a holland és a hollandiai székhellyel rendelkező multinacionális cégek az elsők között jelentek meg a magyar piacon. Értékelik a magyar szaktudást, a magas színvonalú üzleti és pénzügyi szolgáltatásokat, a szállítmányozási és telekommunikációs infrastruktúrát, valamint Magyarország kedvező üzletbarát környezetét és földrajzi helyzetét, amely lehetőséget kínált számukra, hogy Magyarországon hozzák létre regionális központjukat és innen terjeszkedjenek tovább a környező országok irányába. Budapest jelenleg Közép-Európa egyik legjelentősebb start-up városa. Magyarország virágzó és innovatív start-up kultúrája számos új lehetőséget kínál a holland üzleti vállalkozások számára. Nagykövetségünk egyik legfontosabb célja, hogy a befektetőket és az exportőröket – a megalapozott döntéshozatal elősegítése érdekében – pontos és szakszerű információkkal lássuk el.

Magyarország nagyköveteként munkatársaimmal együtt azon dolgozom, hogy tartalmas programokkal, látogatásokkal, új kezdeményezésekkel járuljunk hozzá a kapcsolatok további erősítéséhez, egyben mindig segítségére legyünk honfitársainknak, valamint a hazánk iránt érdeklődő holland barátainknak. Amennyiben kérdése van, kérem, forduljon hozzánk bizalommal, szívesen állunk rendelkezésére!

dr. Kocsis András
nagykövet