Ideiglenes magánútlevél igénylése

Személyes megjelenéssel, a kérelem pozitív elbírálása esetén előzetesen egyeztetett időpontban, díjköteles.

 

I. HAZAUTAZÁS CÉLJÁBÓL


Ha a magyar állampolgárnak a külföldre utazáshoz felhasznált útlevelét vagy személyazonosító igazolványát ellopták, az elveszett, megrongálódott, vagy az okmány más okból utazásra alkalmatlanná vált, sürgős és indokolt esetben a magyarországi hazatérés céljából ideiglenes magánútlevél igényelhető.

Amennyiben az úti okmányát eltulajdonították vagy elveszett – mielőtt a konzulátust felkeresi – tegyen bejelentést és kérjen rendőrségi jegyzőkönyvet (proces verbaal) a holland rendőrségen.

FONTOS: Az ideiglenes útlevél kérelem alapjául szolgáló rendkívüli élethelyzetet alapszabályként dokumentummal, illetve nyilatkozattal szükséges alátámasztani.

Az ügyintézési idő az utazás sürgősségének függvényében változó, e-mailen történt egyeztetést követően történik. Felhívjuk figyelmüket, hogy az ideiglenes útlevél kiállításának indokoltságáról a bemutatott dokumentumok alapján szigorú előírások alapján a konzul dönt.

 

A megbeszélt időpontban személyesen jelenjen meg a konzulátuson és hozza magával:

  • A holland rendőrségi jegyzőkönyvet /kérelmét igazoló dokumentumot;
  • Másolat ha rendelkezésre áll az elvesztett / eltulajdonított  útlevélről / személyazonosító igazolványról;
  • Menetjegyet, foglalási visszaigazolást, vagy forgalmi engedélyt;
  • A rendelkezésre álló bármilyen más személyazonosságot igazoló dokumentumot (lakcímkártya/születési anyakönyvi kivonat/vezetői engedély más igazolvány).

 

Az ideiglenes útlevél illetéke €30 amit kizárólag bankkártyával lehet helyben befizetni.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy az ideiglenes magánútlevél Magyarország területére történő egyszeri beutazásra jogosítAz okmány esetleges Hollandiába történő visszautazásra nem alkalmas!

Az ideiglenes magánútlevelet a Magyarországra történő belépést követően – amennyiben azt a határátlépéskor a rendőrség nem vonja be – hazautazást követően 5 munkanapon le kell adni a kormányablakban/okmányirodában.

 

Ideiglenes magánútlevél igénylése 18 év alatti vagy gondnokság alatt álló személy részére:

Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy hazatérésre szolgáló ideiglenes magánútlevél iránti kérelmét a szülők nyújtják be. Mindkét szülőnek rendelkeznie kell érvényes, személyazonosításra alkalmas okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) és a kiskorú nevére kiállított hivatalos okirattal pl. anyakönyvi kivonat, lakcímkártya).

Ha a kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy korábban már rendelkezett magánútlevéllel vagy a külföldre utazáshoz felhasznált személyazonosító igazolvánnyal, de az megrongálódott, elveszett, eltulajdonították vagy a személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, elegendő, ha az ideiglenes magánútlevél iránti kérelmet csak az egyik szülő nyújtja be.

Amennyiben az úti okmányát eltulajdonították vagy elveszett – mielőtt a konzulátust felkeresi – tegyen bejelentést és kérjen rendőrségi jegyzőkönyvet (proces verbaal) a holland rendőrségen.

 

 

II. TOVÁBBUTAZÁS CÉLJÁBÓL

 

Ha a magyar állampolgárnak a külföldre utazáshoz felhasznált útlevelét / személyazonosító igazolványát ellopták, az elveszett, megrongálódott, vagy az okmány más okból utazásra alkalmatlanná vált, és feltétlen folytatnia kell megkezdett utazását, továbbutazás céljából kizárólag sürgős és rendkívül indokolt esetben ideiglenes magánútlevél igényelhető.

Amennyiben az úti okmányát eltulajdonították vagy elveszett – mielőtt a konzulátust felkeresi – tegyen bejelentést és kérjen rendőrségi jegyzőkönyvet (proces verbaal) a holland rendőrségen.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ideiglenes útlevél kiállításának indokoltságáról  a bemutatott dokumentumok alapján szigorú előírások alapján konzul dönt.

A továbbutazásra kiadott ideiglenes útlevél csak az EU-n belüli utazásra jogosíthat, mivel nem tartalmaz biometrikus adatokat. Érdeklődjön minden esetben a fogadó ország határőr szerveinél az ideiglenes útlevéllel történő beutazás feltételeiről, valamint a Konzuli Szolgálat vonatkozó utazási tanácsainál!

Az ideiglenes magánútlevél Magyarország területére egyszeri beutazásra jogosít. Az okmány esetleges Hollandiába történő visszautazásra nem alkalmas.

 

További hasznos információkért látogasson el a Konzuli Szolgálat honlapjára.