Tisztelt Látogató!

Köszöntöm Önt a Holland Királysághoz akkreditált nagykövetség és a hágai nemzetközi szervezetek mellett működő állandó képviseletünk honlapján.

Magyarországot és Hollandiát, bár európai viszonylatban távolra esnek egymástól, számos szál köti össze. Hazáink történelmi kapcsolata régi és érdekes. Már az első magyarnyelvű biblia, a vizsolyi biblia nyomtatásához szükséges szerszámokat is Németalföldről hozatták. A 17. századtól sok magyar diák indult útnak, hogy holland egyetemeken tanulhassanak. Magyarországon hősként emlékeznek a 17. századi holland admirálisra is, Michiel de Ruyterre, aki a földközi tengeren külön akcióban szabadított ki magyar protestáns prédikátorokat a gályarabságból. A 20. században az úgynevezett gyermekvonatok program hozta közelebb országainkat egymáshoz, amelynek keretében mintegy 30 000 magyar gyermek vehetett részt egy hollandiai üdültetési programban azzal a céllal, hogy az első világháború utáni időszakban megerősödhessenek. Ugyanabban az időszakban alapították holland támogatással a budapesti Julianna holland hercegnő után elnevezett református iskolát is. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc miatt a magyarok egy része arra kényszerült, hogy elhagyják hazájukat, közülük néhány ezren Hollandiában telepedtek le. A magyarság a mai napig hálás a hollandoknak a segítségért, és úgy gondolom, hogy a magyar emberek kemény munkájukkal hozzájárulhattak Hollandia társadalmi és gazdasági teljesítményének növeléséhez.

Eltökélt szándékom, hogy nagykövetségi csapatommal az országaink közötti együttműködést erősítsük és új hidakat építsünk, amellyel egy új fejezetet nyithatunk kapcsolatainkban. Mindemelett fontos kiemelni, hogy a Hágában lévő nemzetközi szervezetek is egyre fontosabbak. A nemzetközi válságok és változó geopolitikai helyzet miatt felértékelődik a jelentőségük és ezzel hazánk szerepe is a nemzetközi fórumokon.

Szeretném megerősíteni, hogy nagykövetségünk elkötelezett amellett, hogy tudásunkkal, hálózatunkkal és lehetőségeinkkel támogatást nyújtson a különböző szektorok részéről érkező kezdeményezéseknek. Forduljon hozzánk bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére.

Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel
Magyarország nagykövete Hollandiában

 

© Jeroen van der Meyde