13 Nov

2018. november 13-án Kocsis András nagykövet levelet írt Martijn Vroomnak, Krimpen aan den IJssel város polgármesterének a Kiskőrös és Krimpen aan den IJssel közötti testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulója alkalmából. A levél magyar fordítása az alábbiakban olvasható:

Martijn Vroom Úr
Polgármester
Krimpen aan den IJssel Önkormányzata

Tisztelt Vroom Úr!
Ma pontosan 25 éve annak, hogy megszületett a testvérvárosi együttműködési megállapodás Krimpen aan den IJssel és Kiskőrös városok között. Engedje meg, hogy gratuláljak e különleges testvérvárosi együttműködés 25. évfordulója alkalmából. 

A két város közötti kapcsolat nagyon sokat fejlődött 1993 óta. A társadalmi kapcsolatok folyamatosan erősödtek, számos közös projekt valósult meg a kultúra, az oktatás, a sport és a művészet területén. A közös kezdeményezések között a legkülönlegesebb az Ön városának polgárai által Kiskörösön létrehozott Krimpeni ház, amely 2001-ben egy különleges impulzust adott az együttműködésnek. Az elmúlt 25 évben – ahogy legutóbb Ön is kiemelte – a testérvárosokból baráti városok lettek, és az egyoldalú segítségnyújtásból egyenrangú együttműködés alakult.

Az együttműködés jövője szempontjából fontos, hogy a két város nyitott arra, hogy a társadalmi kapcsolatokon túl is erősítsék az együttműködést. A kétoldalú gazdasági együttműködés erősítése – a tapasztalat-átadás, a tudástranszfer és a legjobb szakmai gyakorlatok kölcsönös cseréjének megteremtése révén, például az okos városok területén – gazdaságilag is mérhető hozzáadott értékkel bírna a testvérvárosi relációk tekintetében.
A szeptember végi Krimpen-fesztiválon személyesen is volt alkalmam megtapasztalni a két város közötti együttműködés egyedülálló jellegét, látva az inspiráló találkozásokat, táncelőadásokat, valamint az emléktábla felavatását.

Örömömre szolgál a jövőben is folytatni az együttműködést Önnel is, valamint a többi hollandiai polgármesterrel is, akik továbbra is elkötelezettek a magyar településekkel kialakított testvérvárosi együttműködés fenntartása mellett.
Várakozással tekintek a Krimpen aan den IJssel, Kiskőrös, valamint a nagykövetség közötti jövőbeni együttműködés folytatása felé.
Hága, 2018. november 13.

Tisztelettel,
dr. Kocsis András nagykövet