19 Jun

Nagykövetségünk támogatásával a nijmegeni Van 't Lindenhoutmuseumban került sor a gyermekvonatok kiállítás, ’Úti cél: A remény’ hollandiai bemutatójára.  Az eseményre 2023. június 17-én került sor, amelyen nagykövetség részéről Kocsis András nagykövet vett részt. Az ünnepségen Esther Bánki, a múzeum igazgatójának köszöntötte a vendégeket, míg Réthelyi Orsolya (ELTE BTK) a kiállítás magyar kurátora bemutatta a gyermekvonatok témájában folytatott kutatásainak főbb eredményeit. Az eseményen a gyermekvonatok programban résztvevők leszármazottjai, Emy Koopmans író és Arjaan van Nimwegen író és műfordító is felszólaltak, akik saját alkotásaikkal tisztelegtek felmenőik előtt. Tina de Haan (ELTE), a múzeum gyakornoka továbbá az akció keretében Nijmegenbe érkező egyik gyermek korábbi levelezéséből olvasott fel egy-egy részletet. 

Az ünnepségen Kocsis András nagykövet szintén beszédet mondott, melyben kiemelte, hogy a humanitárius akció reményt adott a magyar családoknak és gyermekeknek, erre a történelmi momentumra pedig Magyarországon a mai napig hálával emlékeznek vissza. A kiállítást a múzeum igazgatójának felkérésére hivatalosan Kocsis András nagykövet nyitotta meg.

Az eseményen Kocsis András nagykövet jókívánságait tolmácsolva beszélgetett Sefa van Leeuwen-Marinc asszonnyal is, aki az első gyermekvonatok egyikével érkezett Magyarországról Hollandiába.

A kiállítás 2023. október 1-ig (további kapcsolódó programokkal kiegészítve) megtekinthető a nijmegeni Van 't Lindenhoutmuseumban.