31 Mar

Nagy büszkeség, hogy Groningen önkormányzata egy magyar terméket, a PLATIO-t választotta a napelemes sétaút megépítéséhez, és így ez az innovatív energiatermelő megoldás hozzájárul a város azon törekvéséhez, hogy 2035-re CO2-semleges legyen.

2023. március 24-én Philip Broeksma, Groningen energiaügyi tanácsosa átadta az új, 400 m2-es napelemes sétányt a Kolenkadén (Groningen), amelyhez 2544 darab PLATIO napelemes burkolólapot használtak fel. A felület évente körülbelül 53 000 kWh tiszta villamos energiát termel, amely táplálja a városháza és a környező épületek fogyasztását.

A megnyitó ünnepségen - amelyen többek között jelen volt Seerp Leistra groningeni magyar tiszteletbeli konzul és Pápai Edit kereskedelmi attasé is - Sebők András, a PLATIO Solar vezérigazgatója mutatta be a különleges napelemes építőanyagot. A PLATIO járólapok kétszeresen fenntarthatóak, mivel újrahasznosított műanyagból készülnek.

A sétány az Európai Unió „Making City” projektjének keretében valósult meg, amelynek célja, hogy energia-pozitív városrészeket (PED) hozzanak létre, bemutatva az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségeket a klímasemleges célok elérésében.