Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. január 19-i hollandiai látogatása során interjút adott a Reformatorisch Dagbladnak. Az interjú a napilap január 23-i számában jelent meg. Az alábbiakban közöljük a cikk szó szerinti fordítását:

A cikk három fényképpel indít, a budapesti éjszakai kép alatti felirat: „A magyar fővárosban, Budapesten nem lehet figyelmen kívül hagyni a nagy Szent István Bazilikát. Az Orbán-kormány ápolja az ország hagyományait, amelyek keresztény és pogány elemeket egyaránt tartalmaznak.” A miniszter úrról készült fotó alatti felirat: „Szijjártó igyekszik cáfolni a Magyarországot ért kritikákat”, a harmadik fotónál: „Szijjártó (j.) egy korábbi találkozón holland kollégájával, Stef Blokkal.”

Magyarország nem adja fel az örökségét

Jól mennek a dolgok Hollandia és Magyarország között. Ugyanakkor egyáltalán nem jól. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter nem tudja nyugat-európai kollégáit meggyőzni arról, hogy „a demokrácia és a szabadság a vérünkben van”.

„Sértés azt mondani, hogy a magyarok nem demokraták.”

Szijjártó Péter elnézést kér azért, mert római katolikusként nyilatkozik a Reformatorisch Dagbladnak. „Higgye el, én nagyon ökumenikus vagyok. Dolgozom kálvinistákkal, például Orbán miniszterelnökkel.” A külügyminiszter a magyar nagyköveti rezidencián éppen szünetet tart. Az új EBESZ kisebbségi főbiztos, Kairat Abdrakhmanov miatt jött Hollandiába. „Azért látogattam meg, mert Ukrajnában a magyarul beszélő lakosság korlátozásokkal szembesül, többek között az oktatásban.” Szijjártó mindjárt megy a holland külügyminiszterhez, Stef Blokhoz.

Milyen a viszony Hollandia és Magyarország között?

Szijjártó vállat von. „Ennek két oldala van. A kereskedelemmel és a befektetésekkel minden teljesen rendben van. De politikai szempontból kevésbé jó a helyzet. Sok holland politikus foglalkozik folyamatosan Magyarország belügyeivel. Őszintén szólva nem értem, hogy miért. Mi nem gondoljuk, hogy a mi dolgunk a holland kormány lemondásának megítélése.”

Ön mégis ukrajnai nyelvtörvényekre panaszkodik.

„Azért mert az a magyar ajkú közösséget érinti. Ez a mi közvetlen érdekünk. A kárpátaljai magyarok is a magyar nemzet részei, akiket jogfosztás ért.”

Vajon a nyugat-európai országok a Magyarországról alkotott kritikájukkal szintén úgy vélik, hogy komoly érdekek sérülnek?

„Az országunkat érő minden támadás téves értelmezésből fakad. Az ún. magyar diktatúrát, autokráciát, a jogállam sérelmét ért vádak érzéseken alapulnak, sosem konkrétumokon. Teljes ostobaság az a vád, hogy Magyarországon a sajtószabadság veszélyben van. A média többsége ugyanis kormányellenes, a legnézettebb TV csatornától a legolvasottabb hírportálokig. Kevés támogatást kapunk a sajtóban.”

Vajon miből fakad akkor a kritika?

„Az emberek nem tudják elfogadni, hogy mi ugyan szembemegyünk a mainstream liberális politikával, mégis sikeresek vagyunk. Kormánypártjaink az elmúlt tíz évben háromszor szereztek kétharmados többséget a parlamentben. Vagyis a lakosság támogatja a politikánkat.”

Sok uniós országban gondolják úgy, hogy Magyarország megsérti az emberi jogokat.

„Ha valaki ezt állítja, mindig azt kérem: mutassa meg, melyik szerződés melyik cikkelyét sértjük meg. Véleményem szerint az illegális bevándorlás nem emberi jog. Ami pedig a családpolitikánkat illeti: sajnálatosnak tartjuk, ha az a döntés, hogy valaki vállal-e több gyermeket vagy sem, pusztán pénzügyi szempontokon alapul. Ezért tettük ingyenessé az oktatást és a napközit, csakúgy, mint a tankönyveket és az iskolai étkezést. Az anyák hamarabb mehetnek nyugdíjba, és négy vagy több gyermeknél nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Mi a lakosság elöregedését biztonsági kérdésnek tekintjük. Az olyan országok, mint Hollandia, a lakosság csökkenését bevándorlással kívánják ellensúlyozni. Mi a magyar családokban látjuk a megoldást.”

Mindeközben a terhességmegszakítások száma Magyarországon sokkal magasabb, mint Hollandiában: 4 terhességből 1, míg itt 7-ből 1. Lehetséges, hogy a magyar anyák ezt a politikát nem tartják gyermekbarátnak?

A miniszter bólint. „Remélem és imádkozom, hogy a számok csökkenjenek. A kormányunk pro-life. Ugyanakkor a nőknek megvan a szabadságuk ahhoz, hogy az abortusz mellett döntsenek.”

Az Önök sikere tehát tíz év után mégis korlátozott?

„Ne feledjük, hogy a termékenység igenis emelkedett. 1,25 körül volt, és most 1,55 körül van. Még nem éri el a 2,1-et, amire szükségünk van ahhoz, hogy a lakosság ugyanakkora maradjon, de 20%-kal nőtt. A házasságkötések száma az elmúlt 43 évben a legmagasabb volt.”

Az Orbán-kormány elkötelezett a férfi és a nő házassága mellett. Milyen mértékben korlátozzák Önök ezzel a homoszexuálisok jogait?

„Ők bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek. A házasságot mindig is férfi és nő kötötte, és ez így szerepel az alaptörvényünkben. A közelmúltban ehhez hozzáfűztük, hogy az apa férfi, az anya nő. Tudom, hogy sok országnak más törvényei vannak, de a miénk ilyen.”

Hogyan kezeli azokat a vádakat, amelyek szerint Magyarország autokráciává hanyatlik?

„Hát, ez egy szélmalomharc. Korábban a miniszterelnök szóvivője voltam. Mindig és mindenhol kritikát láttam; lehetetlen feladat volt. Ne feledje: sértés azt mondani, hogy a magyarok nem demokratikusak. Mindig harcoltunk az elnyomás ellen: először a fasiszták, utána a kommunisták alatt. A szabadság a génjeinkben van. Orbán Viktor saját maga követelte, hogy tűnjenek el a szovjet csapatok. Mondhatjuk, hogy ő azért mégiscsak egy demokrata. Ha a magyarok féltenék a szabadságukat, nem szavaznának rá. De a politikánknak széleskörű felhatalmazása van.”

Magyarország ápolja a keresztény kultúráját. Mennyire vezet ez konfliktusokhoz?

„A minket érő kritika ezzel mindenképpen összefügg. Büszkék vagyunk keresztény örökségünkre. Lehetőséget adunk az egyházaknak, hogy aktívak legyenek az egészségügyben és az oktatásban. Szerintünk ez teljesen beleillik a mai modern időkbe. Személy szerint én nagyon vallásos vagyok. Úgy vélem, hogy Európának nem szabad elfelejtenie keresztény örökségét. Ez a civilizáció horgonya. Ezen tartóoszlop nélkül Európa gyenge lenne. Nyugat-Európában ezt nem ismerik el, de mi nem adjuk fel ezt az örökséget.”