26 Sep

2022. szeptember 23. és 25. között a Hága melletti Leidschendam-Voorburgban zajlott le a Huygens komolyzenei fesztivál. Az eseményen a holland, valamint belga előadók mellett a hagyományoknak megfelelően V4-es országok zenészei is jelen voltak. Magyarországot többek között Szeged város ifjú tehetségei képviselték, akik a nyitó- és zárókoncerten mutatott fellépésükkel elkápráztatták a hallgatóságot. A házigazda hollandokkal együtt mesterkurzusok keretében készültek közös fellépésre, majd a vasárnapi zárókoncerten nemzetközi zenekarként együtt léptek fel.

A fesztivál ezen kívül további magyar elődadók számára is lehetőséget biztosított, amelynek keretében hallhattuk többek között a Hágai Magyar Énekkar és Quintet M előadását, valamint szem- és fültanúi lehettünk a Sintiromarus fellépésének, valamint Het Karpaten Ensemble és Trio Trabant közös produkciójának is.

A fesztivál nyitónapján Kocsis András nagykövet köszöntőbeszédet mondott, valamint köztársasági elnöki döntés értelmében a magyar zeneművészet hollandiai megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként átadta Annet Weijermars-Corver, a Huygens Fesztivál elnöke részére a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Nagykövetségünk a magyar zenészek fellépéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztályának közreműködésével járult hozzá.