27 Nov

November 26-án a hágai magyar nagykövetség konferenciát szervezett Amszterdamban, amely a magyarországi rendszerváltás 30. évfordulójáról emlékezett meg. A kommunizmus bukása az 1989-es rendszerváltás után megnyitotta a határokat, kikövezte az EU- és a NATO-tagsághoz vezető utat, valamint a korábban megtagadott emberi jogok érvényesülését hozta magával.

Kocsis András nagykövet nyitóbeszédét követően Laurien Crump, az Utrechti Egyetem történelem tanszékének professzora foglalta össze az 1989-es eseményeket, amely Magyarország kommunista uralom alóli felszabadulását jelentette. Bernard Bot, volt holland külügyminiszter és Frank Füredi, a Kenti Egyetem magyar származású szociológus professzora is megosztották gondolataikat a rendszerváltásról és annak jelentőségéről a jelenkori európai politika tükrében. Bot miniszter a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta ki a kétoldalú kapcsolatokban, Füredi professzor pedig a szabadság és a nemzeti szuverenitás jelentéséről és jelentőségéről beszélt.

Az előadásokat követő Q&A során a hallgatóság kérdéseinek köszönhetően érdekes beszélgetések alakultak ki, amelyek tovább folytatódhattak a konferencia zárófogadásán. A mai Magyarországot csak az olyan történelmi események figyelembe vételével lehet vizsgálni, mint amilyen az 1989-90-es rendszerváltás is volt.