16 Apr

Kocsis András nagykövet levélben fordult az NPO1 rádióhoz, a „dr Kelder en Co” című műsor múlt szombati adása kapcsán. A szombati adás egy Magyarországgal kapcsolatos részt tartalmazott „Magyarország a büntetőpadon” címmel. 

"Múlt szombaton „dr Kelder en Co” című műsorát hallgattam, amelyet ezúttal Smit úr vezetett. A Sargentini asszonnyal Magyarországról folytatott beszélgetés végét egyenesen visszataszítónak találtam. Az Ön riportere azt kérdezte Sargentini asszonytól, mit tenne, ha Brüsszelben összetalálkozna Magyarország miniszterelnökével, Orbán úrral? Sargentini asszony rövid reakcióját követően Smit továbbment: „mindenesetre megtenné, hogy a nevemben arcon köpi?”. Sargentini asszony azt válaszolta, hogy reakcióját jobban szereti szavakba önteni.

Az Ön riportere kijelentését nemcsak hogy visszataszítónak találom, azt nagyon udvariatlannak és megdöbbentőnek tartom. Annál is inkább, mert a holland sajtó folyamatosan kritizálja a magyarországi média állapotát és helyzetét. Várom a reakcióját és kérem, hogy tájékoztasson arról, hogy milyen fegyelmező intézkedéseket kíván tenni riportere elfogadhatatlan viselkedése kapcsán.

Tisztelettel
Kocsis András nagykövet"