13 Apr

A Nederlands Dagblad 2022. április 9-i számában Ad de Bruijne etika és spiritualitás egyetemi tanár írása jelent meg „Orbán és szavazótábora – e ravaszdi kezéhez időközben ukrán vér tapad” címmel. 

Kocsis András nagykövet (200 szóban meghatározott) reakcióját a lap április 13-i számában hozták le (két minimális módosítással). 

"Ezúton kívánok reagálni De Bruijne úr véleménycikkére (ND, április 9.). Felháborító és megalapozatlan sértést fogalmaz meg („e ravaszdi [Orbán] kezéhez időközben ukrán vér tapad”) anélkül, hogy azt tényekkel is alátámasztaná.

Magyarország a kezdetektől világos volt a háborút illetően: az EU és a NATO egységes álláspontjával összhangban – amelyet teljes mértékben osztunk – elítéljük a katonai agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitásáért és minden lehetséges formában támogatjuk a Bucsában elkövetett vérengzés felelőseinek beazonosítására irányuló nemzetközi vizsgálatot.

Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk. A kormány, köz- és magánintézmények, civil szervezetek és önkéntesek fogtak össze a humanitárius segítésnyújtás érdekében. Senkit sem hagyunk a sorsára. Magyarország időközben több mint félmillió menekültet fogadott be. Ez azt jelenti, hogy a 9,7 milliós lakosságszámra vetítve Magyarország fogadta be a legtöbb ukrajnai háborús menekültet.

De Bruijne úr fontolóra vehetné ezeket a tényeket, mielőtt újra gyalázkodni kezd.

Kocsis András

Magyarország nagykövete"