2 May

Húsz éve, 2004. május 1-jén tíz európai ország csatlakozott az Európai Unióhoz a közösség eddigi legnagyobb egyidejű bővítésének alkalmával. Ez a történelmi mérföldkő Európa újkori történelmében meghatározó, hiszen megerősítette az Európai Uniót és egyúttal hozzájárult az uniós tagállamok átalakulásához. 

Ebből a különleges alkalomból Ciprus, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia nagykövetsége a hágai önkormányzattal együttműködve zászlóünnepséget szervezett 2024. május 1-jén a hágai De Hofvijvernél. Az eseményen Lauri Kuusing észt nagykövet beszédet tartott az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz tagállam nevében. Ezt követően a Holland Királyság Külügyminisztériumának főtitkára, Paul Huijts, valamint a hágai önkormányzat európai ügyekért felelős képviselője, Eline Beemsterboer szólalt fel. 

Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel nagykövet is részt vett a zászlófelvonó ünnepségen, amelyen az Örömóda is felszólalt a Hágai Királyi Konzervatórium diákjainak előadásában. A szimbolikus gesztus célja az volt, hogy kiemelje az EU közös értékeit és a sokféleségben rejlő egységességet. Az esemény lehetősége nyújtott az Európai Unió a béke, a jólét és az emberi jogok terén elért eredményeinek hangsúlyozására, és az jövőbeli kihívások kezelése iránti elkötelezettség kifejezésére.