16 Mar

A Reformatorisch Dagblad holland napilap „A család, mint alapkő összeköti Magyarországot és Neder-Betuwét” címen számol be dr. Kocsis András nagykövet 2022. március 11-i neder-betuwei látogatásáról.

A nagykövet a keresztény SGP párt helyi szervezetének meghívására látogatott el a község részét képező Kesteren Lodenstein College középiskolájába. Nees van Wolfswinkel tanácsos kifejtette a lapnak, hogy „a meghívást Magyarország családbarát politikája miatt kezdeményezték”. Van Wolfswinkel Novák Katalin egy kijelentésére utalt, miszerint „a családok és a gyermekek a társadalmunk alappillérei”. „Ez összhangban van azzal a nézetünkkel, hogy a család a társadalom alapköve”, mutat rá a tanácsos.

A nagykövet megjegyzi: „Ebben a tekintetben sok a közös bennünk: Magyarország meg van győződve arról, hogy a keresztény alapelvek megőrzése a módja Európa megőrzésének. Sajnos Magyarországon csökken a heti templomlátogatások száma, de a mindennapi életben sok minden a keresztény alapelveken nyugszik. A mi országunkban nem alakítják át a templomokat könyvtárrá vagy könyvesbolttá, mint Hollandiában. Remélhetőleg ez nálunk soha nem is fog megtörténni”. Kocsis szerint Magyarországon is szét van választva egymástól az egyház és az állam. „De ez nem azt jelenti, hogy az állam nem hirdethet keresztény létformát. Magyarországon egyre megszokottabb a három vagy több gyermek vállalása, az állam ösztönzi ezt az ország felvirágoztatása érdekében. Az állami kiadások hat százalékát a családoknak szánják.”

A nagykövet az ukrajnai helyzettel kapcsolatban így nyilatkozott: „Elfogadhatatlan agresszió, a kormányunk számára elsődleges prioritás, hogy a béke visszatérjen Ukrajnába”. Magyarország már 200.000 menekültet befogadott. „Nemcsak az állam, de az állampolgárok is segítik őket. A menekülteknek joguk van a védelemre és a segítségre. Magyarország számukra az első biztonságos ország, csakúgy, mint a balkáni háború során az egykori Jugoszláviából menekülők számára is az volt. Ez nagy különbség a Szíriából menekülőkhöz képest, akik 2015-ben szervezett utakkal jöttek Magyarországra. Nekik hat-hét biztonságos ország már útba esett”.

A nagykövet Opheusden helység református templomába is ellátogatott, ahol a hit terjesztésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az manapság nem könnyű feladat, mert az emberek elkényelmesedtek a saját jólétükben. Egy keresztény és konzervatív államot képviselni sem az, mert az európai mainstream minden, csak nem ilyen. De ez nem tarthat vissza minket attól, hogy kiálljunk a jó mellett.