12 Nov

Az Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) múlt héten tizenegyedik alkalommal került megrendezésre Hágában. Ezúttal három magyar film szerepelt a fesztiválon: a "Rossz versek", a "Könnyű leckék" és az "Édes Anna, drága Böbe" című filmek. A fesztivál hivatalosan november 6-án kezdődött, de a megnyitót megelőzően már sor került egy vetítésre. November 5-én Utrechtben a ”Rossz versek” című filmet vetítették, amelyen részt vett Kocsis András nagykövet is. Az eseményre meghívást kapott Reisz Gábor rendező, aki a vetítést követően válaszolt a nézők kérdéseire. A Q&A-t a fesztivál igazgatója, Rada Sesic moderálta. A film nagy sikert aratott, és a pozitív visszhang a november 8-i hágai vetítésen is megismétlődött.

November 9-én, szombaton délután a ”Könnyű leckék” szerepelt a fesztivál programján. Zurbó Dorottya rendező a vetítés előtt Kocsis András nagykövettel beszélgetett a film megszületéséről és általánosságban a termékeny magyar filmiparról, a vetítést követően pedig válaszolt a nézők kérdéseire. A nagykövetség a vetítés előtt a közönségnek magyar finomságokat kínált. 

A fesztivál záró filmje Szabó István régi klasszikusa, az "Édes Anna, drága Böbe" volt. Az est különleges vendége a film holland főszereplője, Johanna ter Steege volt. A közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni, ahol megtudhattuk, hogy a fiatal holland színésznő miként került a magyar filmbe.

Az Eastern Neighbours Film Festival a kelet- és délkelet-európai, gyakran kicsi, de annál színvonalasabb filmiparral rendelkező országok legújabb filmjeit mutatja be. A fesztivál arra törekszik, hogy a régió filmjeit a holland és a nemzetközi közönséggel megismertesse.