2023. október 25-én a nagykövetségünk koncertet szervezett Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából a hágai Diligentia színházban, amelynek során a Hágai Magyar Énekkar és Lachegyi Máté zongorista adott elő.

A nagyszabású előadáson meghívásunkra a hollandiai diplomáciai testület tagjai, a holland minisztériumok és önkormányzatok magas rangú képviselői, valamint a nagykövetség gazdasági és kulturális partnerei vettek részt.

Kocsis András nagykövet nyitóbeszédében, megemlékezve Ligeti György életéről és munkásságának fontosabb állomásairól, kiemelte, hogy a magyar zeneszerző a 20. század egyik legkiemelkedőbb komponistái közé nőtte ki magát, akinek újító szemléletmódja nagy hatást gyakorolt a klasszikus zene irodalmára.

Kocsis András nagykövet, egyúttal tiszteletét kifejezve az áldozatok és hősök emléke előtt, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről is megemlékezett, amelynek során a magyar nép hősies módon lépett fel a kommunista diktatúra és szovjet elnyomás ellen. Kiemelte, hogy a szabadságharc megannyi emberéletet követelt, és – Ligeti Györgyhöz hasonlóan  – több százezer embert kényszerített emigrációra Magyarországon.

A koncertet nagykövetségünk fogadással zárta.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.