20 May

Május 18-19-én a fiatal magyar hegedűművész, Bácsy Schwarz Zoltán és Szalai Éva zongoraművész két csodálatos, magyar zenei ihletésű koncertet adott Limburg tartományban. A koncertek műsorán többek között Brahms, Kodály és Liszt műveiből szerepeltek részletek.

Bácsy Schwarz Zoltán a magyar klasszikus zenei tehetségkutató tv műsor, a Virtuózok felfedezettje. A Maastrichtban született zenész édesanyja magyar, édesapja amerikai, mindketten a limburgi szimfonikus zenekar hegedűművészei. Zoltán jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanul, a koncertre tért vissza Hollandiába. Szalai Éva Budapesten született, zongoraművészként világszerte játszott már, többek között az Egyesült Államokban és a holland királyi család előtt is.

A zenészek május 18-án Zoltán szülővárosában, Maastrichtban, a  Cellebroederskapelben adtak koncertet, majd május 19-én Posterholt kastélyában, a Kasteel Aerwinkelben bűvölték el a közönséget, többek között dr. Kocsis András nagykövetet,  Monique de Boer-Beertat Roerdalen polgármesterét, Jan Smits alpolgármestert, illetve Alfred Evers-et, Magyarország régióbeli tisztetelbeli konzulját.

A koncerteket Ágnes van Dijk-Lengyel, a Kasteel Aerwinkel kulturális programmenedzsere szervezte, aki magyarként örömmel hívta el a magyar kultúra színvonalas képviselőit. A koncerteket a hágai magyar nagykövetség támogatta.

A helyi üzleti élet képviselői is meghívást kaptak a koncertre, amelyet követően a nagykövettel az együttműködési lehetőségeket is áttekintették. A koncerten és a megbeszélésen részt vett Laurens Bijl, az önkormányzat „boldogság koordinátora” is, aki bemutatta az arra vonatozó elképzeléseket, hogyan válik Roerdalen egy boldogabb közösséggé.

Fotó: ©Ruud Snijders