1 Jul

A Diplomacy&Trade interjút készített Kocsis András nagykövettel. Az interjú a lap júniusi számában, illetve a nyomtatott verzióval párhuzamosan az online felületen is megjelent 2021. július 1-jén.

Az angol nyelvű cikk fordítását itt olvashatják:

 

Kétoldalú kapcsolatok a szívekben és a lelkekben
Interjú Kocsis Andrással, Magyarország hollandiai nagykövetével

A Magyarország és Hollandia közötti kétoldalú kapcsolat évszázadokra nyúlik vissza, a két ország nemrégen ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Kocsis András immár öt éve Magyarország nagykövete Hágában. A nagykövet a Diplomacy&Trade-nek a kétoldalú kapcsolatok különböző aspektusairól beszél, „amelyek évszázadokon keresztül formálódtak, a barátság és a kölcsönös tisztelet alapjain”.

„Hollandia gyönyörű ország, amilyen gyakran csak tudok, ellátogatok az ország különböző részeibe és találkozom a helyiekkel. Szívet melengető érzés, amikor valaki odajön hozzám egy rendezvény után, hogy a magyarokkal vagy Magyarországgal való tapasztalatairól meséljen. Ez legtöbbször az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, de vannak, akik az 1920-as gyermekvonatokkal érkezettek leszármazottjai. Az I. világháborút követő széleskörű jótékonysági akció keretében ugyanis több mint 20.000 beteg vagy árva magyar gyermek jött Hollandiába. Egy részüknek ez néhány hónapnyi szívélyes befogadást jelentett holland családoknál, de sokan közülük életük végéig itt maradtak. E történetek révén döbben rá az ember arra, hogy a kétoldalú kapcsolatok nem csupán a politikusok hivatalos találkozóiról szólnak, azok sokkal mélyebben gyökereznek, a szívekben és a lelkekben.”

Az ünneplés nem teljesen úgy alakult, ahogy elképzeltük
Természetesen a hágai magyar nagykövetség is megünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Kocsis András nagykövet elmondta, hogy a külügyminiszterek jelenlétében avatták fel a hágai nagykövetség felújított épületét. Ezt követően Szijjártó miniszter úr üzleti reggelit szervezett Budapesten, a legnagyobb holland vállalatok vezetőivel. „Élénken emlékszem az ebédre, amelyet Budapesten szerveztünk a korábbi hollandiai magyar nagykövetekkel, majd az én rezidenciámon szerveztem egy vacsorát az elmúlt három évtizedben Magyarországra akkreditált holland nagykövetekkel. Aztán kitört a koronavírus járvány, és ambiciózus terveink sajnos füstbe mentek. Nincs azonban minden veszve: a legelső magyar követet ugyanis nem 1919-ben küldték Hollandiába, hanem már 1623-ban, Bethlen Gábor, Erdély fejedelme által, így két év múlva már a 400. évfordulót ünnepelhetjük meg.”

Kiváló együttműködés
René van Hell budapesti holland nagykövet szavaira reagálva, miszerint kiváló az együttműködés a két nagykövetség között, Kocsis András kiemeli, hogy „a hollandok általában nagyon informálisak és közvetlenek, és ez alól René sem kivétel. WhatsApp, twitter üzenetek, emailek: tájékoztatjuk egymást a mindennapi munkánkat érintő fontosabb eseményekről. Igyekszünk összejönni akkor is, amikor valamelyikőnk hazalátogat. René nagyszerű partner abban, hogy erősítsük a kétoldalú kapcsolatokat, egyszer eljött Amszterdamba csak azért, hogy részt vegyen a holland és magyar polgármesterek testvérvárosi konferenciáján. És igen, időnként magánjellegű fotókat is megosztunk egymással.”

Gazdasági együttműködés
A hágai magyar nagykövetség egyik feladata a holland tőkebefektetők Magyarországra vonzása. Ennek kapcsán a nagykövet aláhúzza, hogy „minden magyar nagykövet munkaköri leírásában első helyen szerepel a kétoldalú kereskedelem erősítése. A gazdasági együttműködés kapcsolataink egyik sarokköve, hiszen Hollandia hazánk 10 legfontosabb kereskedelmi és befektetői partnere között van. A koronavírus válságot követő világgazdaságban még nagyobb lesz az országok közötti verseny, ezért mi sem bízunk semmit a véletlenre: a kormány keményen dolgozik azon, hogy megőrizze az ideális befektetői környezetet. Akár a regionális pénzügyi ösztönzőkről, akár a képzett munkaerő elérhetőségéről van szó, a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél (HIPA) dolgozó kollégáinknak köszönhetően minden szükséges információnk megvan. Rendszeresen találkozom a vállalati vezetőkkel, mind Hollandiában, mind Magyarországon, hogy érdeklődjek az aktuális helyzetükről. Örömmel számolhatok be arról, hogy a holland cégek nagyon elégedettek a magyar vállalati környezettel, és további befektetéseket hajtanak végre.”

Mezőgazdaság
A mezőgazdaság az a terület, ahol mind Hollandia, mind Magyarország óriási eredményeket tud felmutatni. Arról, hogy milyen közös hozadéka lehet az együttműködésnek e téren, a magyar nagykövet elmondta, hogy „sokat tanulhatunk egymástól a mezőgazdaság területén is. Említhetem a Wageningeni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szoros együttműködését. További kiváló példa a Smartkas, egy amszterdami székhelyű agrártech start-up cég, amely mesterséges intelligenciát és legújabb technológiát használ. Alapítója, Mészáros Dávid nemrégen felkerült a Forbes 30 legígéretesebb 30 év alatti európai fiatalt tartalmazó listájára. A Smartkas (a „kas” jelentése hollandul üvegház, innen a név) hermetikusan lezárt, automatizált üvegházakat és ültetvényeket fejleszt ki, ahol permetszerek nélkül termeszthetnek egész éven át növényeket, mindezt stabil és magas hozammal. Egyszerűen lenyűgöző.”

Egy releváns üzenet
Zárásként Kocsis András megemlíti, hogy „a napi politikai csatározások hevében időnként könnyen elfelejtjük, hogy barátok és szövetségesek vagyunk az EU-ban és a NATO-ban. Szövetségünk évszázadokon át alakult, a barátság és a kölcsönös tisztelet alapjain. Egység a sokféleségben – így hangzik az EU emblematikus mottója. Üzenete fontosabb mint valaha. Lehet, hogy máshonnan közelítjük meg a dolgokat, de a célunk ugyanaz: egy erős és versenyképes Európa.”