18 Feb

Február 16-án Michiel de Ruyter holland admirális leszármazottai, a tengernagy emlékét őrző alapítvány tagjai, valamint Magyarország Nagykövetsége, Vlissingen polgármestere és a Holland Királyi Haditengerészet képviselői emlékeztek meg a 17. sz. második felében gályarabságra ítélt magyar református prédikátorok 1676. február 11-én történt kiszabadításáról. Az emléknap alkalmából rendezett ünnepi eseményt Frits de Ruyter de Wildt, a tengernagy leszármazottja, a Michiel de Ruyter Alapítvány elnöke nyitotta meg az amszterdami De Nieuwe Kerkben. 

A nagykövetség képviseletében Varga Krisztina elsőbeosztott mondott köszöntőt, aki holland nyelvű beszédében méltatta a tengernagy közbenjárását, a diplomáciai szempontból is kiemelkedő és eredményes erőfeszítéseit, kihangsúlyozva, hogy az admirális hőstettének köszönhetően egyedülálló emlékezetre és tiszteletre tett szert a magyar protestánsok körében. Ennek bizonyítéka a tengernagy nevének évszázadokon át elterjedt, magyarosított változata is – De Ruyter Mihály – amelyet számos magyarországi dokumentum és emlékhely őriz, és amely a holland szolidaritás és testvériség iránti őszinte hálánk sajátos kifejezőjévé vált.

Az emlékprogramot az egyik felszabadított prédikátor leszármazottja, a magyar Sinha Róbert gitárművész zenéje tette teljessé.

A felszólalásokat követően a résztvevők átvonultak a tengernagy kriptájához, ahol Varga Krisztina koszorút helyezett el Magyarország Nagykövetsége nevében, majd Jan Nuboerral, a megemlékezés másik előadójával együtt kinyitotta az admirális sírkamráját.

Fotók: Michiel de Ruyter Alapítvány