2021. október 7-én Kocsis András nagykövet hivatalosan megnyitotta az emmeni könyvtárban a Versképek kiállítást. A Révész Emese művészettörténész által összeállított kiállításból bemutatott művek a 60-70-es évek és a kortárs gyermekkönyv-illusztrációkból adnak ízelítőt.

A kiállítás Emmenben a EuropeReadr projekthez kapcsolódva nyílt meg. A szlovén EU-elnökség olvasást népszerűsítő nemzetközi projektje keretében szintén október 7-én nyitotta meg Van Oosterhout polgármester a projektet szimbolizáló pavilont, amelyet a delfti Műszaki Egyetem diákjai terveztek és építettek. A „Nyiss ki egy könyvet egy jobb jövőért” központi üzenet köré épült EuropeReadr keretében minden tagországból kiválasztottak egy-egy könyvet, Magyarországról Rofusz Kinga Otthon című gyermekeknek szóló csendes könyvét.

A szintén gyermekeknek szóló Versképek kiállítás Emmenben október 31-ig látható. A Versképek kiállítás Emmennel párhuzamosan az amszterdami városi könyvtárban is megtekinthető december 8-ig. A művek reprezentatív képet nyújtanak a magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről, a lírai szimbolizmustól a groteszk rajzig.
 
A Versképek kiállításhoz kapcsolódva két gyerekeknek szóló foglalkozásra is sor kerül
 
“A természet varázsa” – nézni és alkotni (9-12 éveseknek)
Október 16. szombat 14.00-15.30 (Elhalasztják)
De Bibliotheek Emmen (emmeni városi könyvtár), Noorderplein 101, Emmen
 
Illusztrációs workshop: „Alkosd meg a saját fantáziavilágodat” (6-10 éveseknek)
Október 24. vasárnap 13.00 és 15.00 órától (a foglalkozások kb. 75 percesek)
Amszterdami Városi Könyvtár (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam
 
Mindkét foglalkozás holland nyelvű. A foglalkozásokon a gyerekek megtekintik a kiállítást, majd általa inspirálva saját művészeti alkotást készítenek. A foglalkozások ingyenesek, de regisztrálni szükséges.