13 Sep

Leidschendam-Voorburg komolyzenei fesztiválját, a Huygens-fesztivált idén is szeptember második hétvégéjén rendezték meg. A voorburgi Huygens-negyedben három napon át léptek fel szólisták, zenekarok, kórusok, profi és amatőr zenészek. 
A fesztiválon idén több magyar zenész is bemutatkozott, többek között a Visegrádi Csoport magyar elnökségéhez kapcsolódva.
 
A Hága melletti voorburgi Huygens negyed a hagyományok szerint idén is háromnapos komolyzenei fesztivállá alakult át. A 2021. szeptember 10-12-i Huygens fesztiválon magyar és visegrádi művészek több alkalommal is felléptek.
 
A szeptember 10-i nyitókoncerten a V4 országok és Hollandia fiatal zenészei mutatkoztak be, Magyarországot Hegyi Domonkos zongorista, egy Hollandiában élő fiatal magyar tehetség képviselte. Az Oude Kerkben rendezett nyitókoncerten köszöntőbeszédet mondott Kocsis András nagykövet.

Szeptember 11-én számos magyar vonatkozású koncert szerepelt a fesztivál programján: 11.15-től az Oude Kerkben adott koncertet az öt hollandiai magyar zenészből álló Quintet M (négy énekessel: Mester Blanka szoprán, Kovács Katalin mezzoszoprán, Bálint Gábor tenor, Kovács Marcell basszus és egy zongoristával (Lachegyi Máté)). A délután folyamán Adelia és Nadia Askarova orosz testvérpáros koncertjének műsorán – többek között – Bartók Béla Magyar képek című műve szólalt meg, majd a Sintiromarus duó előadása is kapcsolódott Magyarországhoz, hiszen a nagybőgőn a magyarországi születésű Horváth Andor játszott.

Szeptember 11-én 16.30-tól a széles körben ismert holland-magyar zongorista, Tóth Valentina egy különleges programot mutatott be: a Visegrádi Csoport magyar elnöksége apropóján koncertjén a visegrádi országokhoz kacsolódó darabokat játszott, köztük Dohnányi, Janáček és Chopin darabjait.

A szeptember 12-i zárókoncerten fellépett a Constantijn Sinfonietta, a Huygens-fesztivál nemzetközi ifjúsági kórusa, a visegrádi országok és hollandiai fiatal művészeivel.

© Frank Rozenberg