3 Dec

A Het Parool holland napilap 2020. november 26-i számában Soros György „Az Európai Uniónak rendre kell utasítania Orbánt” címen megjelent véleménycikkére Kocsis András nagykövet jelezte az újságnak, hogy reagálni kíván. A szerkesztőségtől azonban azt a választ kaptuk, hogy azt nem teszik közzé.

A nagyköveti reakció magyar fordítását az alábbiakban közöljük:

Soros György, a magyar származású milliárdos, az „Az Európai Uniónak rendre kell utasítania Orbánt” című november 26-i véleménycikkében felszólítja az európai vezetőket, hogy szigorúan büntessék meg azokat a tagállamokat (Magyarországot és Lengyelországot), amelyek nem kívánnak nyílt társadalmat építeni. Bár Soros úr önmagát előszeretettel aposztrofálja filantrópnak, a „spekuláns” szó jobban illik rá. Vagyonát ugyanis spekulációk révén szerezte, közben akár életeket is tönkretéve, folyamatosan a saját hasznát nézve. Mi magyarok élénken emlékezünk arra, ahogyan a 2008-as gazdasági válság idején gátlástalanul támadást indított a forint és a legnagyobb bankunk ellen. Ennyit a „filantrópról”. 

Magyarország és Soros György között egyértelmű a különbség. Ő egy nyitott, multikulturális társadalmat akar bevándorlókkal, miközben mi meg akarjuk védeni nemzeti identitásunkat, amelynek középpontjában a családok állnak. Szerinte a demokrácia csak liberális, szerintünk keresztény is lehet. Végül, Sorossal elletétben, a magyar kormánynak világos demokratikus mandátuma van, mégpedig kifejezetten erős, tekintettel arra, hogy az elmúlt három választáson kétharmados többséggel nyert. Nem meglepő tehát, hogy Soros György folyamatosan rágalmazza Magyarországot. Azt állítja, hogy Orbán Viktor az alaptörvényt módosítani kívánja, hogy „egy életre bebetonozza magát miniszterelnöknek” és hogy „ellenőrzi az információt, ami az emberekhez eljut”. Minden tiszteletem, de tényleg elhiszi bárki ezt a képtelenséget?

Egyetlen dologban azonban egyetértek Soros úrral: Magyarország és Lengyelország „foggal-körömmel tiltakoznak azon jogállamisági feltételek ellen, amelyeket az Európai Parlament megbízásából az EU alkotott”. Ennek oka pedig nagyon egyszerű: ezek a feltételek nincsenek összhangban a júliusi Európai Tanácson elért megállapodással. Az pedig, hogy még nincs megegyezés az új költségvetésről, azok felelőssége, akik ezt a korábbi megállapodást megszegték. A magyar álláspont a kezdetektől fogva világos volt. Az újonnan javasolt kondicionalitás megkerüli a Szerződést, a szankciókra egyértelmű kritériumokat nélkülöző homályos definíciókat használ, és nincsenek benne valódi eljárási garanciák. Magyarország a jóhiszemű együttműködés és szolidaritás alapján járt el és fog a jövőben is eljárni annak érdekében, hogy a szükséges pénzügyi eszközök a lehető leggyorsabban a tagállamok rendelkezésére állhassanak. Ha pedig az Európai Tanács úgy dönt, hogy a jogállamiságot összekapcsolja az unió pénzügyi érdekeivel, akkor egy kormányközi konferenciát kell összehívni, amely a Szerződések szükséges módosításait megtárgyalja. 

A magyar nép nagyon jól tudja, mit jelent jogállamban élni. Megküzdöttünk a szabadságunkért, megküzdöttünk az alapvető jogainkért, és megküzdöttünk azért is, hogy ebben a jogállamban élhessünk. Nincs szükségünk tehát Soros úrtól jogállamisági kioktatásra. Ahogy senki mástól sem. 

Kocsis András
Magyarország hollandiai nagykövete