15 Nov

November 14-én Varga Judit igazságügyi miniszter egynapos hollandiai munkalátogatást tett.

A program keretében találkozott Ferinand Grapperhaus igazságügyi és biztonsági miniszterrel, Stef Blok külügyminiszterrel, Jan Anthonie de Bruijn szenátusi elnökkel, Ladislav Hamran Eurojust igazgatóval, valamint Christophe Bernasconival, a Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia főtitkárával. 

Varga Judit a holland igazságügyi és biztonsági miniszterrel, valamint a külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseken rámutatott arra, hogy a kohéziós támogatások kölcsönös előnyökkel járnak. Fontosnak nevezte, hogy a domináns, nettó befizető országok megismerjék, megértsék és saját érdekükben is elfogadják, hogy a kohéziós politika erős maradjon. A miniszter szerint fontos, hogy a gazdasági olló ne nyíljon tovább, hanem egyensúlyt lehessen teremteni a tagállamok között.

A megbeszélések során holland kollégáival egyetértettek abban, hogy a jogállamiság kevesebb politikai figyelmet és több jogi elemzést igényelne. Ezért az Európai Uniónak az igazságügyi minisztereket tömörítő tanácsában jobb helye lenne az arról jelenleg tartó diskurzusnak. Magyarország nem tud támogatni egy olyan jogállamisági mechanizmust, amely elveszítené kormányközi jellegét, és újabb politikai nyomásgyakorlásra alkalmas eszközt adna az Európai Bizottság kezébe - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

A nap végén Varga Judit az amszterdami de Balie kulturális központban egy panelbeszélgetésen vett részt, ahol Sophie in ‘t Velddel, a D66 EP parlamenti képviselőjével és Laczó Ferenccel, a Maastrichti Egyetem történelem professzorával beszélgetett a jogállamiságról és Magyarország EU-n belüli pozíciójáról.

 

MTI, fotók: Oláh Márk/IM