13 Oct

Tóth Valentina zongorista első CD-je “Hungarian Horizon” címmel 2013-ban jelent meg a Challenge Recordsnál. A CD nagy siker lett, Franciaországban Diaposon d’Or díjjal jutalmazták.

Tóth 2014 óta a holland De Tiende van Tijl című tv-műsor zongoristája, több alkalommal szerepelt a Radio Philharmonic Orchestra-val, a Netherlands Wind Ensemble-al és a National Youth Orchestra-val.

Most, öt évvel később megjelent második CD-je, ismét magyar zeneszerző munkáit bemutatva, ezúttal Dohnányi Ernőét. Tóth a CD-vel országos lemezbemutató turnét tart. A turné nyolc állomását a hágai magyar nagykövetség a Nemzeti Kulturális Alap segítségével ámogatja.

A turné első állomásaként Tóth Valentina október 6-án az amszterdami Walse Kerkben adott koncertet. A bensőséges hangulatú koncerten Tóth “Ernő Dohnányi Ruralia Hungarica” című CD-jéről adott elő, többek között a „Pastorale – Magyar karácsonyi ének” című művet, illetve részleteket a „Ruralia Hungarica”, valamint a „Humoreszkek” művekből. Az előadott zeneművek között a zongorista a zeneszerző életéről és munkásságáról mesélt. 


A koncertet követően Kocsis András nagykövet ajándék példányt kapott a CD-ből. Kocsis András beszédében a magyar kultúra nagykövetének nevezte Tóth Valentinát. Az elmúlt években Tóth kiemelkedő szerepet vállalt a magyar zeneszerzők munkásságának hollandiai promótálásában. A nagykövet gratulált neki az eddigi sikereihez, és minden jót kívánt a jövőbeli karrierjéhez.


Tóth új CD-je pozitív kritikákat kapott a Music Frames, az Opus Klassiek, a Dagblad van het Noorden és a Leeuwarder Courant lapokban. A Music Frames Tóth Valentinát egy olyan „kiváló zongoristaként" aposztrofálja, "akit öröm hallgatni. Pontossága, rugalmassága és határozott mozdulatai épp a megfelelő mennyiségű energiát biztosítják a zene számára”. Az Opus Klassiek szerint Tóth „előadásának köszönhetően néhányakban az is megfogalmazódik, hogy Dohnányi Ernő egy sokkal nagyobb zeneszerző annál, aminek eddig tartották”. Tóth október 8-án a Radio 4 Podium című műsorában, majd október 11-én az Opium című műsorban is szerepelt. 

Tóth Valentina koncertturnéja november 1-jéig tart, következő koncertjeiről itt találhat információt.