8 Oct

Áder János köztársasági elnök úr augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából Suzanne Koningsnak, a Hágai Királyi Konzervatórium tanszékvezető docensének a Kodály-módszer hollandiai megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

A kitüntetést Kocsis András nagykövet adta át ünnepélyes keretek között október 7-én.

Suzanne Konings a hágai Királyi Konzervatórium Zeneelmélet Tanszékének tanszékvezetője és oktatója, előadásokat tart a Leideni Egyetemen, és szolfézst oktat a „hollandiai énekes tehetségek” programban, továbbá a Zeneelmélet című holland folyóirat szerkesztője. 2009-ben ismerkedett meg a Kodály-módszerrel, és azóta ő a módszer hollandiai elterjesztése mögötti mozgatóerő. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, illetve annak kecskeméti Kodály Intézetével szoros kapcsolatot ápol, a kecskeméti továbbképzések rendszeres résztvevője. A tanszékvezető ma már maga szervez továbbképzéseket, valamint évente két alkalommal mesterkurzusokat hágai általános iskolák, zeneiskolák és konzervatóriumok tanárai számára. Elindította és vezeti a „Zene mint szakma” zeneoktatói képzési programot, amely a hágai Királyi Konzervatórium és négy hágai és delfti általános iskola közös, egyéves zeneoktatói képzési programja.

2014-ben elindította a „Kodály-módszer szerinti zeneoktatás” c. mesterképzési programot is, amely egy nemzetközi programot kínál azoknak a zenetanároknak, akik a Kodály-módszerben kívánnak elmélyedni.
Konings aktív résztvevője olyan nemzetközi együttműködési programoknak, amelyek a Kodály-módszer alkalmazásával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok cseréjét tűzik célul. Ezen programok keretében a hágai Királyi Konzervatórium az elmúlt években többek között Finnországgal, Nagy-Britanniával és Kínával is együttműködött. Suzanne Konings tíz éve a Kodály-módszer hollandiai elterjesztésének letéteményese, tevékenységének köszönhetően hollandiai zenetanárok és fiatal zenészek sokaságához jut el folyamatosan.