18 Oct

 

 

 

 

 

 

 

Az Amersfoort Jazz fesztivál 41. alkalommal kerül megrendezésre 2020. május 14–17. között. A fesztivál egy olyan zenei esemény, amelyben új és már ismert tehetségek mutathatják meg magukat a világ minden tájáról. A fesztivál minden évben külön figyelmet fordít egy kiválasztott ország zenei kultúrájának bemutatására. 2020-ban Magyarországra esett a választás.

Matti Austen, az Amersfoort Jazz egyik programszervezője elmondta, miért Magyarország mellett döntöttek: „Magyarország gazdag zenei kultúrával, népzenével és olyan jellegzetes hangszerekkel rendelkezik, mint a hegedű és a cimbalom. Ez határozottan érezhető nagyon sok olyan darabban is, amelyek a fesztivál során is hallhatók lesznek. De a magyar jazz zene ennél sokkal többet jelent. Bartók Béla például a huszadik század elején megkomponálta a Mikrokozmosz c. darabot, amelyet a Sárik Péter Trio jazz köntösbe ültetve fog előadni a fesztivál során. Ez egy zenei felfedezőút, amit már nagyon várok”.

Magyarország hollandiai nagykövete szintén lelkesedéssel tekint az együttműködésre: „Nagyon örülök annak, hogy a holland-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját ünnepelve a magyar jazz zene kiválóságai lehetőséget kapnak tehetségük bemutatására Amersfoort gyönyörű városában”.

Magyarországról több, mint 20 zenész érkezik az Amersfoort Jazz fesztiválra. A fesztivál programjának szombati napján magyar fellépők kerülnek a középpontba, vasárnap délután pedig egy különleges zárókoncert során a zenekarok együtt lépnek fel. A művészek a fesztivál ideje alatt a város különböző részein is koncertet adnak. Az Amersfoort Jazz a város történelmi városközpontjában zajlik. A három kültéri helyszínen kívül öt beltéri színpad - köztük olyan monumentális épületek, mint a Mannenzaal és a Sint Aegten kápolna - ad otthont a fesztiválnak.

Egy különleges program részesei is lehetnek a látogatók szombat délután. A Sint Joriskerkben ugyanis koncertet szerveznek az amersfoorti Ifjúsági Zenekar közreműködésével, amely a magyar gyermekvonatokról emlékezik meg. 1920 és 1930 között ugyanis több mint 60.000 magyar gyermek utazott külföldre, hogy ott megerősödve haza térjenek az első világháború alatt átélt megpróbáltatások után. A gyermekek többségét Belgiumban és Hollandiában fogadták be.

Az Amersfoort Jazz egy ingyenes fesztivál, és évente mintegy 80.000 érdeklődőt vonz. Egy kiváló program a minőségi zene kedvelői számára.