2 Sep

Nagy sikerrel zajlott le szeptember 2-án Hágában a Nagykövetségek Fesztiválja (Embassy Festival). Az 51 nagykövetség, köztük a hágai magyar nagykövetség részvételével lezajlott fesztiválon Magyarország három zenei előadással és három standdal képviseltette magát. A hágai diplomáciai testületnek rendezett fogadáson a hágai polgármester mellett nagykövetségünk ideiglenes ügyvivője mondott beszédet.

Az ötödik alkalommal megrendezett Nagykövetségek Fesztiválján az idén mintegy 40.000 látogató több mint 45 fellépő előadását tekinthette meg. A hágai magyar nagykövetség támogatásával megvalósult eseményen Magyarországról három fellépő is részt vett, hozzájárulva a sikeres országpromócióhoz.

A Hágai Magyar Kórus a Kreatív Arénában énekelt többségében Kodály dalokat Markolt Orsolya vezényletével. A fiatal holland-magyar zongorista, Tóth Valentina a Komolyzenei Színpad közönségét kápráztatta el Kodály, Ligeti és Bartók zeneművekkel. Ez a két előadás nagykövetségünk Kodály-programsorozatának nyitányaként is szolgált. A harmadik magyar előadás a Blahalouisiana zenekar koncertje volt. A fiatal magyar zenekar már második alkalommal lépett fel Hollandiában, és ismételten óriási sikert aratott.

A nemzetközi piactéren három magyar stand is volt, ahol a hágai magyar étterem, egy lángossütő és a hágai magyar bolt kínálta termékeit, a rendezvény egész napján hosszas sorok kígyóztak a gulyásért, lángosért és rétesért.

A jelentős magyar részvételnek köszönhetően a diplomáciai testület számára rendezett fogadáson a hágai polgármester, Pauline Krikke asszony, illetve a fesztivál fő szervezője, Bas van Nooten úr mellett nagykövetség ideiglenes ügyvivője Varga Krisztina mondott köszöntő beszédet.