1 Dec

November 17-19. között a hágai magyar nagykövetség, a budapesti Liszt Ferenc Művészeti Akadémia, a hágai Királyi Konzervatórium és a hollandiai nemzeti kórusok együttműködésében négynapos fesztivál keretében került sor Kodály Zoltán születése 135. évfordulójának megünneplésére. A fesztivált mesterkurzusok, előadások és koncertek tették teljessé.

A hágai Királyi Konzervatórium „Zene mint szakma” című egyéves mesterképzése szervezésében mesterkurzus hétvégére került sor november 16-19-én. A mesterkurzusok a Kodály zeneművészeti, zeneoktatási koncepciót mutatták be, azokat – többek között – a Liszt Ferenc Zeneakadémia professzorai tartották: Novák Anikó zongorista, Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneakadémia karnagya, a Kodály Intézet igazgatója, valamint Körtvési Kata művésztanár (a Kokas-pedagógia oktatója). A budapesti delegációt kiválóan kiegészítette Szilvay Géza, a helsinki Sibelius Akadémia professzora, aki a „színes-húrok” nevű, a Kodály-koncepció alapján megvalósuló tanítási módszert prezentálta. A mesterkurzusokon hollandiai zenetanárok, zenészek vettek részt.

November 17-én a hágai Béke Palotában tudományos előadásokra került sor Kodály életművével kapcsolatosan. Vincent Wintermans a hágai UNESCO Hivatal képviselője az UNESCO kulturális örökség programot mutatta be, történelmi áttekintést adva ahhoz, hogyan került fel a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A program keretében Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneakadémia karnagya, a Kodály Intézet igazgatója részletesen bemutatta Kodály életművét és hagyatékát. Előadását egy látványos és élvezetes táncházzal zárta. Az est házigazdája a Béke Palota könyvtárának igazgatója, Jeroen Vervliet volt. A program során a hágai Királyi Konzervatórium két művésze, Joe Puglia hegedűművész és Sietse-Jan Weijenberg csellista a Duó hegedűre és gordonkára op. 7. darabot adta elő. 

November 18-án, szombaton a hágai Kloosterkerkben egy ünnepélyes koncertre került sor. Az estet Varga Krisztina, a hágai magyar nagykövetség elsőbeosztottja nyitotta meg, majd Irene Verburg (holland nemzeti kórusok) számos szóló darabot énekelt Novák Anikó zongorista kíséretében. A holland Ifjúsági Vegyes Kórus és a holland Ifjúsági Női Kórus Wilma ten Wolde és Nemes László Norbert vezényletével Kodály dalokat adott elő, többek között az Esti Dal címűt magyarul. A Laudes Organi című művet Virágh András Gábor orgonista kísérte. Virágh szintén a Magyarországról érkezett delegáció tagja volt. A koncerten összesen 300 vendég volt jelen. 

​ 

A Kodály-fesztivál záróakkordja a vasárnapi gyermekkórus nap volt a hágai Királyi Konzervatóriumban. Az eseményt Suzanne Konings, a Királyi Konzervatórium Zeneelméleti Részlegének vezetője és Varga Krisztina, a hágai magyar nagykövetség elsőbeosztottja nyitotta meg. Az esemény házigazdája Gea Plantinga, a holland nemzeti kórusok üzleti menedzsere volt. A koncerten négy hollandiai gyermekkórus, összesen mintegy 120 gyermek énekelt. Részt vett a drenthei Viva la Musica Kórusiskola, a gelderlandi kórusiskola - Szabó Katalin vezényletével, az utrechti Kathedrale Kórusiskola, valamint a holland nemzeti gyermekkórus. A gyermekkórusok karnagyai mindannyian Kodály-módszer szerint dolgoznak. A koncert során mindegyik kórus elénekelt négy darabot, majd a nagy finálé keretében az összes gyermek együtt énekelt Nemes László Norbert vezényletével. A koncerten több mint 200 vendég volt jelen.

A négynapos fesztivál előtt egy rövid videofilm formájában egy előzetes készült. A filmen a fesztivál legfontosabb szereplői röviden bemutatják egyrészt a Kodály-módszert, másrészt a várható eseményeket, közben pedig a korábbi Kodály-rendezvényekről, eseményekről. A projekt keretében készült flashmob videón az utrechti vasútállomáson énekel a holland Ifjúsági Női Kórus gyönyörű Kodály-művet. A szociális média csatornákon keresztül a flashmobot mintegy 12.000-en látták. 

A videók megtekinthetők nagykövetségünk YouTube csatornáján.