28 Nov

November 16-18. között a hágai Királyi Konzervatórium magyar zeneszerzők által inspirált mesterkurzusokat, koncerteket és előadást szervezett. A Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia együttműködésében megvalósult projekt keretében magyar szakértők érkeztek Hágába: Nemes László és Tóth Árpád professzorok Magyarországról, Szilvay Géza és Szilvay Csaba professzorok pedig Helsinkiből.

A hétvége első napján, november 16-án Szilvay Géza és Szilvay Csaba megkezdték a Színes Húrok Módszeréről (colourstring method) szóló, hegedű- és csellótanároknak szánt háromnapos mesterkurzust. A módszert a testvérpár fejlesztette ki, és mára a fiatal vonósok körében kifejezetten ismert és elismert módszerré vált.

November 17-én és 18-án Nemes László és Tóth Árpád professzorok is tartottak mesterkurzust, amelyek célcsoportját zenepedagógusok, zenekari karnagyok és olyan zenészek alkották, akik a csoportos éneklésben, kórusoktatásban, illetve a Kodály zenepedagógiáján alapuló oktatásban érintettek. A mesterkurzusokon több mint százan vettek részt. 

A szakmai hétvégét két speciális kísérő program egészítette ki. A Konzervatórium péntek este nyilvános beszélgetést szervezett Reinbert de Leeuw holland zeneszerzővel, aki nemrégiben koordinálta a Kurtág műveit bemutató CD összeállítását, amelyen a magyar zeneszerző személyes iránymutatása mellett a holland rádió kórusa és az Asko|Schönberg zenekar játszott. A zeneművek közül néhányat a közönség meg is hallgathatott az Asko|Schönberg zenekar és a Konzervatórium növendékeinek előadásában.

A november 17-én este szervezett koncerten a hét eredményét mutatták be: a diákok, az Asko|Schönberg zenekar tagjai és a Királyi Konzervatórium tanárai Ligeti és Kurtág műveit játszották.