20 Dec

December 16-án, szombaton több mint 60 Hollandiában élő magyar hivatásos és amatőr zenész családi karácsonyi koncert keretében emlékezett meg Kodály Zoltán születése 135. évfordulójáról. A Paleiskerkben megrendezett koncerten több mint 200 vendég volt jelen.

A nagykövetség által támogatott ún. Kodály-emlékévad szeptember elején indult a hágai Nagykövetségek Fesztiválján. Ezt szeptember közepén a „Klassik op het Amstelveld” fesztivál csodaszép Kodály-workshopja és zárókoncertje követte, majd novemberben négynapos Kodály-fesztiválra került sor. Az évad zárása a december 16-i paleiskerki koncert volt.


A koncert színvonalát nagyban emelte az előadók sokszínűsége. Dr. Kocsis András nagykövet megnyitóját követően a Hágai Magyar Kórus (Hegyi-Markolt Orsolya vezényletével) és az Amszterdami Magyar Kórus (Lachegyi Máté vezényletével) énekelt gyönyörű Kodály-műveket külön-külön és közösen is, közöttük az Adventi éneket és a 150. genfi zsoltárt.

A koncert szólistái Mester Blanka, Kirkósa Orsolya, Bruckner Máté, Bálint Gábor és Kovács Katalin voltak, a két utóbbi művész volt a koncert kezdeményezője és szervezője. A Hágai Gyerekkar által elénekelt Biciniumokat a közönség különösen nagyra értékelte.

A legtöbb zeneművet zongorán kísérte Szalai Éva, aki mindemellett nagy sikerrel előadta a Marosszéki táncok szólódarabot. Az est sikeréhez egyértelműen hozzájárult a műsorvezető, Tóth Endre zenetörténész, aki az egyes zeneművek előtt ismertette azok keletkezésének hátterét, valamint bemutatta az előadóművészeket. 

A koncert második részét Kőszeghy Örs (cselló), Joseph Puglia (hegedű) és William Murray (brácsa) triója indította, akik Kodály Intermezzo vonóstrióját adták elő. A magyar csellista, Kőszeghy Örs által bemutatott Cselló szólószonáta op.8 III. tételét a közönség viharos tapsa fogadta.

A koncert végén a Háry Jánosból hallhattunk néhány részletet. A közreműködő Het Karpaten Ensemble néptáncegyüttes, valamint a népzenei trió (Michiel Weidner (cimbalom), Mariëlle van Luik (hegedű) és Frank de Jong (nagybőgő)) előadása remekül kiegészítette az énekeket. A Het Karpaten Ensemble néptáncegyütteshez csatlakozva a hágai magyar nagykövetség egyik diplomatája, Danku Péter is megmutatta nagyszerű néptánc-tehetségét.

A több mint kétórás koncertet az est valamennyi fellépőjének közös előadásában az Esti dal zárta, amelynek végeztével a közönség állva ünnepelte a koncert résztvevőit. A koncertet a nagykövetség hozzájárulásával magyar borokat és finomságokat felvonultató fogadás követte, miközben a közönség megtekinthette a Kodály Zoltán életművét bemutató látványos roll-up bannert.

Fotó: George Patho