22 May

Május 15-én Kocsis András nagykövet "botlatókő" elhelyezési megemlékezésen vett részt Weisz Árpád és családja emlékére Dordrechtben.

Weisz Magyarországon született 1896-ban. A Magyarországon labdarúgó játékosként megélt sikeres karrierjét követően minden idők legfiatalabb edzőjeként Olaszországban Serie-A bajnoki címet szerzett. Későbbiekben Olaszországban további két bajnoki címet is megszerzett edzőként, később Hollandiába költözött, ahol a dordrechti helyi labdarúgócsapat edzője lett. 

Weisz feleségével és két gyermekével együtt náci koncetrációs táborban vesztette életét, ahová zsidó származásuk miatt kerültek. Bár Weisz életét 1944-ben elvették, emléke továbbra is élénken él, különösen Olaszországban és Dordrechtben.

Kocsis András nagykövet megemlékezésen elmondott beszédében kiemelte, hogy "A náci megszállás borzalmai elől sem Weisz, sem a családja nem tudott elmenekülni. Bár mi nem tehetünk mást, csak gyászolni tudjuk a második világháború áldozatait, reményt keltő a tudat, hogy Dordrechtben ma elhelyezik a 100. botlatókövet, amelyből Európa utcáin közel 70.000 van. Mindegyik lefektetett botlatókővel teljesítjük azt a kötelességünket, hogy emlékezünk és sosem felejtünk".

Az RTV Rijnmond regionális televíziócsatorna tudósított az eseményről, és meginterjúvolta Kocsis András nagykövetet. Az adás itt látható.