23 Oct

A Trouw holland napilap 2018. október 23-i számában véleménycikket közölt Kocsis András nagykövettől, amelynek magyar fordítását az alábbiakban közöljük:

„Nagy érdeklődéssel olvastam a Magyarországról szóló véleménycikkeket a Trouw október 3-i és 12-i számaiban. Van Houwelingen, Dekker és Kismihók urak egymással ellentétes nézeteket vallanak. A két előbbi úr azt állítja, hogy a magyarok nem eléggé progresszívek, amelyet a kormány maradi intézkedései is visszatükröznek; az utóbbi úr pedig úgy véli, hogy a magyar nép saját autokratikus kormányának áldozata. Én ezen álláspontok egyikével sem értek egyet, és szívesen kifejtem, hogy miért.

Kezdeném a magyarországi választással kapcsolatos kritikával. Áprilisban a jelenlegi kormánykoalíció, félmillióval több szavazattal, mint négy évvel korábban, egymást követő harmadik alkalommal szerzett kétharmados többséget a parlamentben. Annak ellenére, hogy a magyar választók egy nagyon világos jelzést adtak, országomat az a vád éri, hogy manipulálta a választási folyamatot a választókerületek újrafelosztásával. Ez teljes tévedés. 2005-ben, amikor Orbán Viktor még nem volt kormányon, a magyar Alkotmánybíróság iránymutatásokat dolgozott ki a választókerületek újrafelosztásához. Ezeket az iránymutatásokat ültette át a gyakorlatba az Orbán-kormány. Amint azt a bíróság akkor előírta, ma mindegyik választókerületre hasonló számú választópolgár jut.

Kismihók úr arra céloz, hogy a Fidesz azért nyert túlnyomó többséggel vidéken, mert az idősek és a kevésbé tehetősek tudatlanok, és nem ismernek alternatívát. Ez sértő. Én magam is vidékről származom, és tudom, hogy ez nem igaz. A választási kampány alatt személyesen tapasztaltam, hogy számos kormánykritikus újság, weboldal és tv-csatorna van az országban. Láthatóan nehéz megérteni, hogy Orbán politikája Magyarországon jelentős támogatásra számíthat. 

Van Houwelingen és Dekker urak véleménye szerint Magyarország egyre távolabb kerül az európai értékektől, és erre a migrációt hozzák fel példaként. Nem értem, hogy miért oktatnak ki állandóan bennünket Európában az értékekről azok, akik ezen értékeket nem osztó migránsokat fogadnak be. Azt látjuk, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság nagy része bevándorló hátterű, a multikulturalizmus sikertelen. Párhuzamos társadalmak alakulnak ki, amelyek többek között komoly biztonsági problémákhoz vezetnek. Nézzék csak meg a visszatérő szíriai harcosok vagy radikalizálódott szélsőségesek számát Hollandiában. Ezen okok miatt utasította el Magyarország a kezdetektől fogva a bevándorlók újraelosztását. Ráadásul a bevándorlás az EU-tagállamok hatáskörébe tartozik, éppen ezért mi sosem mondtuk meg másoknak, hogyan kellene kezelniük a migrációt. 

Az Európával kapcsolatos magyarországi kép sem teljes. Egyetértünk a holland kormánnyal a szubszidiaritás elvében, „nemzeti, ahol lehetséges, európai, ahol szükséges”, és így nem akarunk több Európát. Ezenfelül úgy látjuk, hogy az európai intézmények működésében lévő súlyos rendszerszintű hiányosságokat orvosolni kell, de Európa iránti elkötelezettségünk megingathatatlan, mind a kormány, mind a lakosság támogatja Magyarország EU-tagságát.

A nyugat-európai média és politikusok, akik az Orbán-kormányt előszeretettel bélyegzik diktatúrának, általában olyan szerencsések voltak, hogy sosem éltek diktatúrában. Ez az állítás nemcsak tudatlanságról tanúskodik, de egyben sértő is a diktatúrák több millió áldozatával szemben. A magyarok az elkövetkező napokban ünneplik a Szovjetunió elleni 1956-os forradalom évfordulóját. A megemlékezés jegyében bátorítom Van Houwelingen és Dekker urakat arra, hogy beszéljenek olyan emberekkel, akik valóban szenvedtek diktatórikus rezsimek alatt. 

Kocsis András 
nagykövet"