19 Feb

Február 16-án Kocsis András nagykövet Saskia Molema kulturális menedzser és Seerp Leistra tiszteletbeli konzul kíséretében  látogatást tett Leeuwardenben, az idén Európa Kulturális Fővárosa címet viselő holland városban.

A hágai magyar nagykövetség támogatja a Leeuwarden-Frízföld 2018 programsorozatot. Idén két magyar vonatkozású esemény lesz a programsorozat keretében: a Yiddish Waves Fesztiválon a híres magyar népzenei együttes, a Muzsikás lép fel március 3-án, augusztus 3-7. között pedig népes magyar delegáció utazik az Európai Hagyományőrző Sportok Olimpiája című rendezvényre.

A február 16-i látogatás keretében Kocsis András nagykövet megbeszélést folytatott a leeuwardeni polgármesterrel, majd a nagykövet és kollegái megtekintették a Tresoart, a Fríz Történelmi és Irodalmi Központot, ahol a Yiddish Waves Fesztivál szervezőivel is találkoztak. A találkozó során Lucette van den Berg énekes és művészeti igazgató egy rövid zenei bemutatót is tartott.

Az egynapos munkalátogatás következő állomásaként Wybren Jorritsma üzleti igazgató egy rövid bemutatást tartott az OBE nevű nyelvi központban, majd a nagykövet és munkatársai Anne Jochum de Vries-szel, a Frízföld Sport igazgatójával találkoztak, aki bemutatta az Európai Hagyományőrző Sportok Olimpiája című projektet.

A nap zárásaként egy ebédre került sor a Leeuwarden-Frízföld 2018 kulturális főváros projekt CEO-ja, Tjeerd van Bekkum és üzleti igazgatója, John Bonnema társaságában a Fríz Múzeumban.

A találkozók kiváló lehetőséget nyújtottak arra, hogy a résztvevők megerősítsék az együttműködési szándékot, és lefektessék a jövőbeli együttműködés alapjait.