18 Jan

A Dagblad van het Noorden napilap január 17-én interjút közölt Kocsis András nagykövettel, „Az egyik szlovák, a másik magyar: nagykövetek küldetéssel a Eurosonic Noorderslagon” címmel.  A cikk vonatkozó részeinek fordítása az alábbiakban olvasható.

„Szlovákia és Magyarország nagykövetei Groningenben vannak. Az első azért, hogy ünnepelje, hogy országa, Csehországgal együtt, a Eurosonic Noorderslag fókuszországa. A második azért, mert azt szeretné, hogy országa fókuszország legyen. És mert zenekedvelőként megnéz három magyar fellépőt”.

Megj.: a cikk Roman Buzek szlovák nagykövet interjújával folytatódik. Az interjú záró gondolata, hogy Szlovákia „most teljes mértékben függ az Oroszországból jövő gáztól. Ez egy egészségtelen helyzet, mert sosem tudhatjuk, mi történhet. Ki kell dolgoznunk egy B tervet”.

Oroszország
Buzek e találkozó alkalmával nemcsak a groningeni polgármesterrel, Peter den Oudstennel találkozik, hágai magyar kollégája is itt van, Kocsis András. Országa ugyanazzal az energiaproblémával szembesül, az Oroszországtól való függőséggel. “Ezt meg akarjuk változtatni”, mondja ő is. A nagykövet a Prinsenhofban ebédel, tiszteletbeli konzuljával, Seerp Leistrával és Saskia Molema kulturális menedzserrel.

Zenekedvelő
Kocsis sem járt volna a groningeni energiatalálkozón a Eurosonic nélkül. “Elsősorban a fesztivál miatt vagyunk itt”. Jóllehet Magyarország nem fókuszország. Kocsis zenekedvelő, aki már korábban is járt a Eurosonicon. “Azért, hogy lássuk a jó fellépéseket, amelyek Magyarországról érkeztek most és korábban is, és nemcsak saját magam miatt, hanem a kapcsolattartás miatt is”.

Oerol
Kocsis nemcsak diplomata, aki Magyarországot politikailag képviseli, hanem országa kultúrájának erős nagykövete. E téren Groningenben egy jó embere van Leistra személyében. Ő amellett, hogy a Boer & Croon menedzsmentiroda partnere, nagyon aktív a kulturális szektorban. Az NNT és az Oerol volt, illetve jelenlegi igazgatósági tagja, és hegedül saját cigányzenekarában, a Cserebogárban. Kocsis egyszer már járt vele az Oerol fesztiválon. A nagykövet elkötelezett országa klasszikus zenéje iránt, és nem hagyja hidegen, ha onnan egy produkció a Nemzeti Operába érkezik. Mindemellett Magyarország, beleértve a nagykövetséget, jelen lesz a nijmegeni Go Short filmfesztivál következő kiadásán. Fókuszországként. 

Fókuszország is
Kocsis nagyon hisz abban, hogy a művészet összekötő szerepet tud játszani. „Ez nagyon fontos. Tudja, hány holland jön a budapesti Sziget fesztiválra? Tizenhétezer! Több mint bármely más országból!”
A nagykövetnek van egy küldetése Groningenben: szeretné, ha egyszer az ő országa is fókuszország lenne. Ez nem jövőre lesz, mert azt akkor már tudná. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a Randstadon kívül is aktívak legyünk. Nem csak ott történnek dolgok”. A nagykövet egy kemény zenekart kedvel, „Metallica-szerűt”. De Ákost, egy magyar popsztárt, aki már három évtizede a csúcson van, szintén nagyon jónak tartom.”

Orbán miniszterelnök
A lelkes és elhivatott nagykövetet nem is kell kérdezni, hogy mit gondol az Orbán-kormányt érő európai kritikahullámról. Mondja magától. „Ha Orbán Putyinnal egy fotón áll, akkor mindenki tudni véli, hogy mi a helyzet. De a Gazprom és a nyugat-európai országok kapcsolatáról nem beszél senki. Kettős mércét alkalmaznak. Sajtószabadság? Itt azt mondják, hogy a vidéki Magyarországon senki sem tud a kormány elleni kritikáról, mert a kormány kezében tartja a sajtót. Ez nem igaz. Én magam is jártam nemrég vidéken. Mindenről tudomást lehet szerezni. A legnagyobb tv-csatorna nyíltan kritikus.”

Arrogancia
A bevándorlók megállítása az egyik legfontosabb pont, ami az Európai Uniót zavarja. „Ezt lehet kritizálni. Az hozzátartozik. De nem maga Merkel mondta, hogy a multikulturális társadalom megbukott?” Kocsis Nyugat-Európát arroganciával vádolja. „Itt még mindig a „keleti blokkról” beszélnek és írnak. Ez lealacsonyító. A keleti blokk már harminc éve nem létezik. Ez egy általánosító ítélkezés.” 

Az országot védeni
Kocsis azt mondja, hogy a panelbeszélgetéseknél érzi az arroganciát. „Nem kapok meghívást. Nemrég a Rode Hoedban voltam, a teremben ültem, és négy alkalommal emeltem fel a kezem. Semmi. De én meg akarom védeni az országomat a vitákban. Idegengyűlölő országnak bélyegeznek bennünket, pedig nem vagyunk az.”

Adómentes
A nagykövet emlékeztet országának Orbán 2010-es megválasztása előtti helyzetére. „Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország. Államcsőd közelében. Orbán alatt megszűnt a munkanélküliség, és a külföldi befektetések nagymértékben megnőttek. Orbán azzal kezdte, hogy megadóztatta a bankokat és a nagyvállalatokat, korábban ugyanis nem kellett adózniuk. Mégis maradtak nálunk befektetni, mégpedig a velünk szemben annyira kritikus országokból származó vállalatok. De nézzék csak meg a saját politikai rendszerüket. Az államtanács elnökét vajon választják? És mi a helyzet a polgármesterekkel? Azért itt elég sokszor kettős nyelvet beszélnek.”

Európa-párti
A megoldás? Ki Európából? „Már a kérdésben van egy negatív előfeltételezés. A magyarok döntő többsége Európa-párti. Nem, a megoldás az, hogy egymással párbeszédben maradunk. Őszinte módon.”