23 Nov

2017. november 20-án a hágai magyar nagykövet meghívására holland-magyar testvérvárosi konferenciára került sor Amszterdamban három magyar (Gödöllő, Kiskőrös, Hatvan) és négy holland (Wageningen, Krimpen aan den IJssel, Maassluis,  Franekeradeel) város magas szintű képviselőivel, a 2011. októberi gödöllői konferencia folytatásként.

Dr. Kocsis András nagykövet köszöntőbeszédében a mintegy negyedévszázada fennálló kétoldalú kapcsolatokat méltatta, kiemelve az elkötelezettség fontosságát, valamint az egyének szintjén realizálódó eredményeket. René van Hell magyarországi holland nagykövet hozzászólásában szintén a települések közötti minél erősebb kapcsolatokat szorgalmazta. A nagykövet rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság erősödő teljesítménye lehetővé teszi a magasabb szintű innovációt, tudást, kreativitást. Kiemelte a jelentős mértékű magyarországi holland befektetéseket, és hangsúlyozta személyes elkötelezettségét a kétoldalú önkormányzati és vállalati kapcsolatok erősítése iránt. Edo Haan polgármester, a holland-magyar testvérvárosi kapcsolatok hollandiai platformjának elnöke kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítése újabb impulzust jelenthet az egyéb területeken már régóta fennálló kétoldalú kapcsolatok számára. 


A köszöntőbeszédeket követően Zemniczky Nándor, a hágai magyar nagykövetség külgazdasági attaséja részletesen bemutatta a holland-magyar kétoldalú gazdasági és befektetési kapcsolatokat, illetve a magyar gazdaság aktuális helyzetét. Jody van Diemen, a Hollandiai Önkormányzati Szövetség EU-Ügyek részlegének szakértője a jelenlévők számára felvázolta az uniós támogatási lehetőségeket, amelyekkel az önkormányzatok élhetnek a testvérvárosi együttműködés keretében. A testvérvárosok képviselői egy rövid együttgondolkodást követően bemutatták a kétoldalú együttműködések fő tapasztalatait, sikerkritériumait, illetve a jövőbeli lehetséges irányait. A Kiskőrös-Krimpen aan den IJssel testvérváros-pár képviselői a gazdasági együttműködés erősítésében látnak perspektívát: mint pl. a vállalkozások együttműködésének erősítése vagy a klímaváltozás terén lévő együttműködés. A Gödöllő-Wageningen testvérváros-pár képviselői részletesen bemutatták a 25 éves közös múlt emlékeit, kiemelve a civil szervezetek, illetve az önkormányzatok szintjén meglévő elkötelezettség fontosságát. A gazdaság terén a vállalatok és egyetemek együttműködésében látnak fantáziát, utalva a Wageningenben lévő FrieslandCampina cég magyarországi terjeszkedésére is. A Hatvan-Maassluis testvérváros-pár képviselői kulcsfontosságú sikerfeltételnek tartják, hogy az érintettek akarjanak tanulni egymástól. A sport, kultúra és oktatás terén meglévő együttműködések kiegészítését szintén a gazdasági együttműködés erősítésében látják.

Franekeradeel polgármestere beszámolt arról, hogy az önkormányzat anyagi megfontolásból kénytelen volt a Sátoraljaújhellyel meglévő együttműködést felmondani. Ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolat további erősítésében továbbra is látnak perspektívát, mégpedig azáltal, hogy napirenden van a Franeker Akadémia újranyitása. Évszázadokkal ezelőtt mintegy 1200 magyar tanult ezen az egyetemen. Polgármester úr ezért is konstatálta örömmel a „Soli deo gloria – a magyar reformáció öt évszázada” című kiállítás bemutatását a testvérvárosi konferencián. Dr. Kocsis András nagykövet zárszavában ki is emelte, hogy országaink közötti kétoldalú kapcsolatok a reformáció időszakában kezdődtek. Hangsúlyozta továbbá az önkormányzatok – illetve valójában az emberek szintjén – meglévő kétoldalú kapcsolatok jelentőségét, amelyhez a jövőre vonatkozóan is felajánlotta a nagykövetség támogatását, segítségét.