17 Sep

Nagy sikerrel zajlott le szeptember 17-én Amszterdamban a Klassiek op het Amstelveld fesztivál két különleges eseménye, amelyet a hágai nagykövetség – a KULT támogatási keretéből – támogatott. A nagykövetség Kodály programsorozatának részeként megvalósult workshopon és zárókoncerten Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és karnagya vezényletével – többek között – Kodály és Bartók műveket adtak elő fiatal művészek és zenekedvelők.
 
A Klassiek op het Amstelveld egy 2013. óta évek óta minden évben megrendezett amszterdami zenei fesztivál. Az idei, ötödik, jubileumi, háromnapos esemény középpontjában a fiatalok és a komolyzene állt.

A fesztivál harmadik napján, szeptember 17-én, vasárnap a zenei oktatás kapott kiemelt figyelmet. A „Kéz a kézben a mesterrel” című programban Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és karnagya tartott workshopot az érdeklődőknek. A délután 13.30-14.45-ig tartó workshopon 9-15 éves fiatalok vehettek részt, és tapasztalhatták meg, milyen a legnagyszerűbb hollandiai gyerekkórusokkal együtt énekelni. A workshopon ugyanis a Holland Nemzeti Ifjúsági Leánykórus és a Holland Nemzeti Ifjúsági Vegyes Kórus vett részt. A helyszínen „újonnan megalakult” kórus többszólamú dalokkal kápráztatta el a közönséget, amely elsősorban zenepedagógusokból, zenekedvelőkből és a fiatalok szüleiből állt.

A fesztivál zárókoncertjére szeptember 17-én 19 órakor került sor, amelyen Varga Krisztina nagykövetségünk ideiglenes ügyvivője mondott köszöntőbeszédet. A Holland Nemzeti Ifjúsági Leánykórus és a Holland Nemzeti Ifjúsági Vegyes Kórus Nemes László Norbert karnagy vezényletével egyórás hangversenyt adott, amelyen svéd, észt, litván és magyar dalokat énekeltek. A Kodály és Bartók műveket a fiatalok magyarul adták elő, és a hangversenyen nagy sikert aratott a záródalként szintén magyarul előadott Kodály-mű, az Esti dal. A fesztivál szervezője, Tatiana Chevtchouk a zárókoncert végén külön köszönetet mondott a nagykövetségtől kapott támogatásért és őszinte szavakkal méltatta az kiváló együttműködést.

A fesztivál két eseményét a hágai magyar nagykövetség támogatta.