Az Igazságügyi Minisztérium és Magyarország Hágai Nagykövetsége szervezésében szimpóziumot tartottak Hágában, a Béke Palotában „A hágai egyezmények és instrumentumok mint a nemzeti jogalkotás inspiráló forrásai” címmel.

A rendezvénnyel tiszteleg Magyarország a fennállásának 125. évfordulóját idén ünneplő Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia előtt, amelynek egyezményei alapozták meg és a mai napig lehetővé teszik a polgári ügyekben való nemzetközi igazságügyi együttműködést.

A szimpóziumot Bóka János államtitkár és Christophe Bernasconi, a Konferencia főtitkára nyitotta meg. Bóka János megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország részvétele a Hágai Nemzetközi Magánjogi Értekezletben bizonyítéka annak, hogy Magyarország több mint ezer éve része az európai történelemnek és az európai jogi kultúrának. Magyarország már a Konferencia első, 1893-ban tartott ülésén részt vett, majd a hidegháborút követően a lehető legkorábban, az 1980-as évek elején újra bekapcsolódott a Konferencia munkájába.

A szimpózium témája különösen aktuális Magyarországon, miután 2018. január 1-jén lépett hatályba a 2017. évi XXVIII. törvény, az új nemzetközi magánjogi kódex, amely – a hágai szervezet munkájában annak idején szintén résztvevő – Mádl Ferenc által írt 1979-es jogszabályt váltotta fel. Christophe Bernasconi nyitóbeszédében méltatta Magyarország közreműködését a szervezet alapításában és tevékenységében, külön kiemelve Mádl Ferenc tevékenységét. Emellett köszönetet mondott a rendezvény megszervezéséért, amelynek jelentősége abban áll, hogy alkalmat teremt a szervezet munkájának, tevékenységének széleskörű megismertetésére, így hozzájárulva a Konferencia nemzetközi szerepének megerősítéséhez és valódi világszervezetté válásához.

A rendezvényen Nemessányi Zoltán helyettes államtitkár tartott részletes előadást az új magyar nemzetközi magánjogi törvény és a hágai egyezmények illetve egyéb instrumentumok kapcsolatáról. A hágai egyezmények nemzeti jogalkotásra gyakorolt hatásáról angolszász szemszögből Andrew Walter, az ausztrál Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára tartott előadást, a Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia tapasztalatairól pedig Philippe Lortie első titkár számolt be.

(Forrás: Igazságügyi Minisztérium)