10 Aug

A The International Holland Music Sessions (TIHMS) minden nyáron több mint száz fiatal zenei tehetséget vonz a világ minden tájáról. A TIHMS nyári akadémiája három hetes, ez alatt az idő alatt kitűnő tanárok óráit látogathatják a művészek. A zenészek egy öt hetes időszakban több mint 150 koncertet adnak Hollandia mintegy 25 különféle helyszínén. 

2018-ban 14 magyar zenész vesz részt a fesztiválon: az Ingenium Trio (Ke Li, Hotzi Mátyás és Moldoványi András), az Orion Trio (Lachegyi Róza, Márkus Ágnes és Kovács Gergely), a Minona String Quartet (Szabó Sára, Haraszti Violetta, Dauner Kinga és Bettermann Rebeka), a Hermann Pál zenekar (Krupps Bálint, Baranyai Barnabás és Menyhei Ádám), valamint Dolfin Balázs és Devich Gergely. A magyar zenészek e kiemelkedő számú részvétele a Paul Hermann Alapítványnak köszönhető.  

Magyarország hágai Nagykövetségének három munkatársa, köztük Saskia Molema kulturális menedzser részt vett augusztus 8-án, kedden Bergenben egy TIHMS rendezvényen, ahol megtekintették a Hermann Pál zenekar koncertjét és a Leo Smit Alapítvány előadását.

Az előadás során Eleonore Pameijer és Carine Alders (Leo Smit Alapítvány) a második világháború ideje alatt üldözött zenészek ismeretlen műveit mutatta be. A hölgyek olyan zeneszerzőkre összpontosítottak, akik a háború előtti időszakban Hollandiában éltek. E zeneszerzők közül négy volt magyar: Hermann Pál, Székely Zoltán, Frid Géza és Weisz Ferenc. 

Az előadást a Hermann Pál zenekar rövid előadása követte, akik Hermann Pál darabokat adtak elő. A rendezvényen jelen volt Hermann Pál lánya, Corrie Hermann is. 

A Leo Smit Alapítványról itt talál további információt

Ide kattintva a Paul Hermann Alapítvány megalapítójával, Corrie Hermannal olvashat interjút