10 Dec

Az Algemeen Dagblad napilap 2019. december 10-i száma véleménycikket közölt Kocsis András nagykövettől a magyar-holland diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója kapcsán, "A Magyarország elleni kritika sokszor megalapozatlan" címmel. A cikk magyar fordítását az alábbiakban közöljük. 

"Száz évvel ezelőtt jöttek létre a diplomáciai kapcsolatok Hollandia és Magyarország között. A magyarok az elmúlt száz évről jó emlékeket őriznek. De most van ok aggodalomra, mondja Kocsis András.

Száz évvel ezelőtt ezen a héten történt, hogy Nagy Elek magyar diplomata átadta megbízólevelét az akkori holland külügyminiszternek, Herman van Karnebeeknek. E megbízólevéllel Nagy Elek Magyarország első hollandiai képviselője lett, és ezzel létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok a két ország között. 

Néhány hónappal Nagy Hágába érkezését követően Hollandia tovább erősítette a kapcsolatokat azzal, hogy több ezer alultáplált árva gyermeket fogadott be Magyarországról. Az első világháború Magyarországot nagyon megtépázta, az ország kimerült. Egyházi kezdeményezésre, Wilhelmina királynő támogatásával (akit emiatt a mai napig „a magyarok anyjának” neveznek) a gyermekek lehetőséget kaptak arra, hogy Hollandiában megerősödhessenek. Még tovább visszatekintve az időben, 1676-ban Michiel de Ruyter admirális fogságba ejtett magyar protestáns prédikátorokat szabadított ki. De Ruytert Magyarországon ezért soha nem feledjük. Ezen történelmi események alkotják a Magyarország és Hollandia közötti barátság sarokkövét. 

Jelenlegi kapcsolatunkból is számos kézzelfogható példát említhetünk. Míg Hollandia szabadságának 75. évfordulóját ünnepli, Magyarország a 30. évfordulót. A vasfüggöny lebontását követően testvérvárosi kapcsolatok jöttek létre, amelyek közül több a mai napig aktív. A kereskedelmi kapcsolatok erősítésével közösen erősítjük gazdaságainkat. Magyarország vonzó üzleti környezetet kínál a vállalatok számára, és Hollandia szívesen látott kereskedelmi partner Magyarország számára. Szövetségesek vagyunk az EU-ban és a NATO-ban, és együtt dolgozunk olyan programokban is, mint például a közel-keleti helyi közösségeket segítő Hungary Helps. 

Hollandiai nagykövetként azonban egyre többször szembesülök vádakkal és kritikus megjegyzésekkel. A kritika belefér, de a támadások gyakran képmutatóak, kioktatóak és tudatlanságról tanúskodnak. Rendszeresen olvasok például a magyarországi féktelen antiszemitizmusról, miközben a kormány a zéró tolerancia politikáját alkalmazza. A biztonságos környezetnek köszönhetően – amely egyébként Nyugat-Európában nem magától értetődő – a magyarországi zsidó közösség reneszánszát éli. 

A kritika ráadásul sokszor megalapozatlan, egyoldalú, és Magyarországgal szemben gyakran kettős mércét alkalmaz. Egy magas szintű budapesti orosz látogatás például éles kritikát vált ki, miközben a holland-orosz kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan erősödnek. Csalódást keltő, amikor a történelmi, kulturális és földrajzi különbségeket figyelmen kívül hagyják, holott az EU mottója egység a sokféleségben. 

Lehetnek különbözőek a nézeteink és intézhetjük máshogy az ügyeinket mindaddig, amíg a párbeszéd és az együttműködés során kölcsönös megértésre, elfogadásra és tiszteletre törekszünk. Egy bölcs tanulság, amit megtanultam és szívesen megosztok így 100 évvel Nagy Elek kinevezése után.

Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete."