5 Apr

A Go Short Nemzetközi Rövidfilmfesztivál több mint tíz éve jelenti a nemzetközi színteret a rövidfilmek és fiatal tehetségek számára Hollandiában. Az Oscar- és BAFTA-kvalifikáló filmfesztivál 11. kiadása 2019. április 3-7. között kerül megrendezésre Nijmegenben. A Hollandia legnagyobb rövidfilmfesztiválján szereplő mintegy 300 program évről évre közel 20 ezer látogatót vonz.

A Külgazdasági és a Külügyminisztérium és a hágai magyar nagykövetség támogatásával a fesztiválon kiemelt szerepet kaptak a magyar rövidfilmek: 22 magyar film bemutatására került sor, „animáció”, „legfrissebb rövidfilmek” és „kísérleti filmek” kategóriában. A filmek képviseletében Magyarországról kilencen érkeztek a fesztiválra: filmrendezők, magyarországi fesztiválok képviselői és filmszakemberek, akik a vetítéseket követően válaszoltak a nézők kérdéseire.

A magyar fókuszprogram ünnepélyes megnyitójára április 4-én került sor. A megnyitón Kirsten Ruber, a fesztivál igazgatója, Noël Vergunst nijmegeni polgármester-helyettes és dr. Kocsis András nagykövet mondott beszédet. A megnyitón és az azt megelőző vetítésen díszvendégként részt vett Schőberl Márton, a KKM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is.

     

Fénykép ©Mario Ruiz 

A helyettes államtitkár április 5-én Hágában kétoldalú megbeszélést folytatott holland partnerével, Arjen Uijterlindével, a holland külügyminisztérium nemzetközi kultúrdiplomáciáért felelős nagykövetével, akivel áttekintették a két ország közötti kulturális kapcsolódási pontokat, lehetséges együttműködési területeket, valamint Magyarország és Hollandia kultúrdiplomáciai tevékenységének kiemelt irányait.