28 Sep

A Nyelvek Európai Napja egy európai kezdeményezés a kulturális örökség megőrzésére, a nyelvoktatás és az interkulturális megértés előmozdítására.

A Nyelvek Európai Napja részeként az EUNIC hollandiai klasztere szeptember 26-án egy ”speed-dating” jellegű beszélgetéssorozatot szervezett Európa kulturális fővárosában, Leeuwardenben, a Lân fan Taal intézet két látványos helyszínén.

Az esemény célja az volt, hogy az érdeklődő diákokat és felnőtteket megismertessék az EU különböző nyelveivel, valamint kisebbségi nyelveivel. Az öt-tíz perces interaktív beszélgetések keretében a közönség közel 20 európai nyelvvel ismerkedhetett meg, úgymint például fríz, walesi, cseh, horvát, olasz, lengyel, katalán, ausztriai-német, máltai, magyar, finn, francia, észt, rétóromán és török.

A magyar nyelvet bemutató tanárnő, Henriett Duijs-Gerda elmagyarázta az érdeklődőknek a nyelv alapjait és nyelvtani sajátosságait, valamint alapszavakat, számokat és kifejezéseket tanított. A magyar iránt érdeklődők megkóstolhatták az egyik magyar gasztronómiai specialitást, a pogácsát.

A magyar nyelv „részvételét” a hágai magyar nagykövetség tette lehetővé.