20 Jul

Július 14-én Kocsis András nagykövet és Saskia Molema kulturális menedzser részt vett a Nieuw Vocaal Amsterdam nyári fesztiválján. 

Nieuw Vocaal Amsterdam egy top színvonalú klasszikus kórusiskola, 350 diákkal, akik 4-21 évesek. A 40 legtehetségesebb énekes idén nyáron Magyarországra utazik, hogy részt vegyen a Nyíregyházán megrendezésre kerülő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon. A kórus 2012-ben már nyert egy ezüstérmet a fesztiválon, idén az aranyat célozták meg. Az amszterdami székhelyű kórus ellátogat majd a Balaton-parti Siófokra is, ahol a helyi diákkórussal együtt lépnek fel.

Kocsis András nagykövet meglátogatta a kórust az utazás előtti utolsó koncertjükön, az amszterdami Muziekgebouw aan ’t IJben, ahol a nyári fesztiváljukat rendezték. A nagykövet rövid beszédében sok sikert kívánt a résztvevőknek a magyarországi szerepléshez, valamint elismerően nyilatkozott magyar nyelvi képességeikről, a kórus ugyanis – más darabok mellett – a magyar himnuszt adta elő.

A magyarországi út follow-upjaként a Nieuw Vocaal Amsterdam Talentenkoren nevű kórusa szeptember 2-án zárókoncertet ad Amszterdamban a Podium Mozaïekben.