19 Mar

Március 17-én a V4 országok hollandiai nagykövetségei Jan Amos Comenius közép-európai pedagógus halálára emlékeztek, Gooise Meren önkormányzattal és a Comenius Múzeum Mauzóleummal közösen. A Naardenben eltemetett Comenius a négy Visegrádi ország közös kulturális örökségét képezi. Az ún. Comenius nap a Grote Kerkben került megrendezésre a hollandiai Naardenben, a programot megelőzően a négy ország nagykövete koszorút helyezett el a Comenius szobor tövében.  

A Grote Kerkben összegyűlt több mint 500 vendéget a múzeum igazgatója köszöntötte, majd Kocsis András hollandiai magyar nagykövet beszélt a négy nagykövet nevében, tekintettel arra, hogy Magyarország adja a V4 aktuális elnökségét. Kocsis András kihangsúlyozta, hogy a V4 ma az EU-ban a leghatékonyabb és legsikeresebb regionális együttműködés. A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy a holland szenátus elnöke 2017. októberi magyarországi látogatásakor ellátogatott Sárospatakra, ahol megtekintette a Comenius mellszobrot is.

A naardeni program zenei hozzájárulását egy nagyon speciális kvartett adta, az ún. V4 Quartet, gyönyörű jazz darabokat játszva. Az együttes tagjai a négy V4 országból érkeztek. 

 

A Comenius napon sor került az éves Comenius előadásra is, amelyet a korábbi holland igazságügyminiszter, Hirsch Ballin tartott. A Comenius díjat az idei évben Tjeenk Willink vehette át. A 76 éves politikus, a holland államtanács korábbi alelnöke a díjat azért kapta, mert “szívvel és lélekkel a demokratikus államalakításért dolgozott”. 
A programot fogadás zárta, amelyen a vendégek a visegrádi országok által biztosított tipikus ételeket és italokat fogyasztották.