12 Mar

Március elején négy napig Leeuwarden nemcsak Európa Kulturális Fővárosa volt, hanem egyben zsidó kulturális főváros is. A Leeuwarden-Frízföld 2018 kulturális program keretében került megrendezésre a Yiddish Waves fesztivál, amelynek során Leeuwarden korábbi zsidó negyede utcai színházaktól, zenei előadásoktól, koncertektől volt hangos.

A fesztivál egyik kiemelt eseménye volt a magyar népzenei együttes, a Muzsikás fellépése március 3-án. Az együttes mintegy másfél órán keresztül bűvölte el a Westerkerk teltházas közönségét. Az eltűntnek hidd erdélyi magyar zsidó zenét keresték az erdélyi településeken, és a dalokat olyan cigány zenészektől tanulták, akik továbbra is őrzik a hagyományokat.

A Yiddish Waves fesztiválon az együttes a tradicionális zsidó magyar zenét elevenítette meg, a közönség magyar része számára a Muzsikás zenéje meglepetést keltő és frissítő volt, a zsidó kultúrát ismerő közönség számára viszont a zene sok ismerős momentumot tartalmazott.

A koncerten részt vett a hágai magyar nagykövetség elsőbeosztottja Varga Krisztina, aki személyesen is köszöntötte az együttest.

Az együttes a szombati fellépését követően vasárnap délelőtt a zsidó negyed utcáit róva spontán csatlakozott egy koncerthez, illetve hazautazásukat megelőzően még számos fellépőt meghallgattak.

Március 3-án, szombaton reggel az „Op & Ut” nevű rádióműsorban a Muzsikás két dala is hallható volt, Leeuwarden város helyi folyóiratában pedig egy pozitív kritika is megjelent az eseményről.

A Muzsikás együttes fellépését a hágai magyar nagykövetség tette lehetővé.

Fotó: Marjo Vonderman