18 Nov

Nagykövetségünk szervezésében 2021. november 16-án került sor Hágában a Hollandiai Magyar Tudósklub hetedik találkozójára, ahol Vancsó Gyula professzor, a Twentei Egyetem tanára, az MTA külső tagja tartott előadást ’Polarizálódó Tudomány egy Polarizálódó Világban’ címmel.

Köszöntő beszédében Kocsis András nagykövet hangsúlyozta, nem véletlen az időpontválasztás, hisz november a tudomány hónapja Magyarországon. 1825. november 3-án ajánlotta fel Széchenyi István birtokai egyévi jövedelmét egy magyar tudós társaság megalapítására. E jeles alkalomra emlékezve az Országgyűlés 2003-ban a napot a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította, és ehhez számos esemény kapcsolódik az egész hónapban Magyarországon és a határon túl is.

Vancsó professzor előadásában beszélt többek között a tudományos és technológiai átrendeződés főbb vonalairól, hogy milyen társadalmi átalakulások zajlanak a globalizációnak köszönhetően, hogyan változik Kína szerepe a tudományos-technológiai láncban. Az előadást érdekes beszélgetés követte.