25 May

Magyarország V4 elnöksége keretében a hágai nagykövetség május 24-én az Európai Unió jövőjéről szóló panelbeszélgetést szervezett. Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke (EPP, Magyarország), Hans van Baalen, az ALDE elnöke (ALDE, Hollandia) és Kosma Złotowski, európai parlamenti képviselő (ECR, Lengyelország) az Európai Uniót érintő kihívásokról és az Unió előtt álló fejlődési irányokról fejtette ki véleményét. A panelbeszélgetést Jaap de Zwaan professzor, a holland külügyi intézet (Clingendael) korábbi igazgatója moderálta.

Az Európai Parlament tagjai az EU világban betöltött szerepéről, az Unió 2021-2027 közötti többéves költségvetéséről, a Brexit lehetséges következményeiről, a migráció kérdéséről, valamint szociális kérdésekről folytattak eszmecserét.

A rendezvényen a hágai diplomáciai testület tagjai, a holland kormány, az akadémiai és kulturális szféra képviselői, valamint újságírók vettek részt. A panelbeszélgetés megrendezését a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyar V4 elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztosának támogatása tette lehetővé.