28 May

A Volkskrant május 23-i számában megjelent Erzsó Alföldy “Menjünk vagy maradjunk Orbán Magyarországában” címmel. Kocsis András nagykövet válaszreakciója “Magyarországon a zsidók békében és biztonságban élnek” címmel a lap május 28-i számában jelent meg. 

Magyarországon a zsidók békében és biztonságban élnek

Erzsó Alföldy a Volkskrant május 23-i számában “Menjünk vagy maradjunk Orbán Magyarországában” című véleménycikkében azt állítja, hogy a Soros Györgyről szóló plakátok Magyarországon antiszemitizmust sugallnak, és Magyarországon még mindig jelen van a minden időkre jellemző antiszemitizmus. A cikk konklúziója az, hogy szerencsére vannak ellenhangok is, azonban Alföldy elfelejti megjegyezni, hogy az egyik legerősebb ellenhang éppen Orbán miniszterelnöké. Alföldy kritizálja továbbá a magyarországi demokrácia helyzetét, különösen az ún. Stop Soros törvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök az antiszemitizmus kérdésében a zéró tolerancia elvét alkalmazza. Csupán néhány példát megemlítve: az ő kormánya előterjesztésére vált büntethetővé a holokauszttagadás, kötelezővé tette az iskolai holokausztoktatást, továbbá magyarországi és határon túli zsinagógák és zsidó temetők felújítását célzó programot hirdetett meg. Finanszírozta továbbá a nemrég bemutatott „1945” című filmet, amelyre Erzsó Alföldy utal a cikkben. A nemzetközi zsidó közösség nagyra értékeli mindezen erőfeszítéseket.

A magyar kormány valóban ellenzi Soros azon tervét, hogy migránsok millióit Európába kellene hozni, és anyagilag támogatni őket, azonban Soros vallása vagy származása soha nem volt téma. 

Ami Alföldy magyarországi antiszemitizmusra vonatkozó megjegyzését illeti, szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarországon a zsidó kultúra nem egy múltbéli dolog. A budapesti zsidó negyedben a zsidó kultúra újjáéledését látjuk, számos új és felújított kóser étteremmel és vendéglátóhellyel. Mindemellett ortodox zsidók költöztek vissza a kerületbe, hozzájárulva a kulturális hagyományok újjáélesztéséhez.

A magyarországi zsidó közösség az egyik legnagyobb Európában, több tucat zsinagógája és az óvodától az egyetemig tartó oktatási intézményrendszere van, továbbá az évente megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a Judafest, a főváros egyik legnépszerűbb eseménye. Mialatt pedig Nyugat-Európában zsidó intézményeket és éttermeket ér támadás, vagy azok fokozott rendőri felügyelet alatt állnak, ilyen védelemre Magyarországon nincs szükség. A zsidók ugyanis – ellentétben más nyugat-európai országokkal – Magyarországon békében és biztonságban élnek, és nem hagyják el az országot. 

A Stop Soros törvényjavaslat célja, hogy a külföldről finanszírozott magyarországi ngo-k átláthatóságát növelje. A törvény szigorúbb szabályokat fog bevezetni a külföldről támogatást kapó, migrációt segítő szervezetek számára. Magyarország az EU határán fekvő országként a migrációt nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti, éppen ezért komolyan veszi a határok megvédésére vonatkozó kötelezettségét. A demokratikus jogrend védelmezésének érvét egyébként a holland kormány is használja, amely jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehet korlátozni a nemkívánatos külföldi befolyásolást. 

Végül, Alföldy kritizálja a demokrácia helyzetét Magyarországon. Az, hogy Magyarországon csak egyetlen független újság létezik, egyszerűen nem igaz. A kritikus médiának Magyarországon széles skálája van, ideértve az újságokat, a digitális lapokat, a rádiót és a televíziót. Mindemellett a magyarországi civil társadalom – több mint  60 ezer nem kormányzati szervezettel – nem egyenlő az ngo-k Nyílt Társadalom hálózatával, és nagyon jól megvan a Soros által finanszírozott csoportok nélkül. 

Orbán miniszterelnök demokrácia-víziója egy olyan „21. századi kereszténydemokráciát kíván, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a nők és férfiak egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust és megvédi keresztény kultúránkat”.

Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete